Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff (Harvard): Η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

tags :
Rogoff (Harvard): Η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
Ο καθηγητής του Harvard, Kenneth Rogoff, χαρακτήρισε την Κίνα ως την χώρα «που κινδυνεύει περισσότερο να σημειώσει σημαντική ύφεση βραχυπρόθεσμα»
Την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 εξέφρασε ο καθηγητής Δημοσίων Πολιτικών του Harvard, Kenneth Rogoff, προειδοποιώντας ωστόσο για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από την πλευρά της Κίνας.
Συγκεκριμένα, ο Rogoff, μιλώντας στην ελβετικής επιχειρηματική εφημερίδα «Finanz und Wirtschaft», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «βρισκόμαστε σε μία περίοδο ανάκαμψης», γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο σημείνει ότι «πρόκειται να υπερβούμε τον μέσο όρο αύξησης της παραγωγικότητας και να αυξήσουμε τις επενδύσεις για αρκετά χρόνια καθώς εξομαλύνεται η οικονομία».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τραπεζικό σύστημα στις περισσότερς χώρες είναι «αρκετά υγιές σήμερα», ωστόσο το επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων έχει ενισχυθεί τόσο πολύ ώστε οι τράπεζες να μην δίνουν δάνεια τόσο εύκολα όσο παλιότερα, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια.
«Το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές με την έννοια ότι είναι λιγότερο εύθραυστο απ' ότι το 2007, αλλά είναι λιγότερο υγιές σε ότι αφορά την ικανότητα χρηματοδότησης της ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο Rogoff, τονίζοντας εν συνεχεία ότι «ως εκ τούτου, πρέπει να βελτιώσουμε τη ρύθμιση των τραπεζών».
Μιλώντας για το ενδεχόμενο μίας νέα χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Rogoff ανέφερε ότι υπάρχουν αναμφισβήτητα ζητήματα στην Ευρωζώνη, ωστόσο η μόνη σημαντική χώρα που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Κίνα.
«Η Κίνα ίσως αποτελεί τη χώρα που κινδυνεύει περισσότερο να σημειώσει σημαντική ύφεση βραχυπρόθεσμα», σχολιάζει ο καθηγητής, για να προσθέσει ότι «είναι σίγουρα ο κορυφαίος υποψήφιος για να βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Αν και ο ίδιος εξαίρεσε την κινεζική κυβέρνηση για τη σκληρή δουλεια που καταβάλλει προκειμένου να αποτρέψει μία οικονομική κρίση, τόνισε ότι το κύριο πρόλβλημα της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι η ανισορροπία και η μεγάλη εξάρτησή της στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις πιστώσεις.
«Εάν η Κίνα αντιμετωίσει οικονομικές δυσκολίες ή απλά βιώσει μία επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της πίστωσης, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα, και αν η χώρα βρεθεί σε οικονομική κρίση, θα δημιουργήσει μία κρίση ανάπτυξης η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση», υπογραμμίζει ο Rogoff.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα επίπεδα χρέους των δυτικών χωρών είναι επίσης πολύ υψηλά, αλλά έχουν φαινομενικά χαμηλά επιτόκια, τονίζοντας ότι «εάν τα πραγματικά επιτόκια παραμείνουν πολύ χαμηλά, δε νομίζω ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμη ευπάθεια εκτός Κίνας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης