Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Σ. Αραβία μεταμορφώνεται από πετρελαϊκή οικονομία σε οικονομία παροχής υπηρεσιών

CNBC: Η Σ. Αραβία μεταμορφώνεται από πετρελαϊκή οικονομία σε οικονομία παροχής υπηρεσιών
Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε, τονίζει ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας, Khalid al Falih
Η οικονομία της Σ. Αραβίας εισέρχεται στην «μετά-πετρελαϊκή» εποχή και στρέφεται στην κατασκευή μεγαλουπόλεων (mega-cities), προκειμένου να στηρίξει σε αυτές την ανάπτυξή της.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο Fahd al Rasheed, επικεφαλής της King Abdullah Economic Citi (KAEC), την πρώτη πόλη η οποία είναι… εισηγμένη σε αγορά, μιλώντας στο CNBC από το Davos.
«Βρισκόμαστε στη φάση κατασκευής πόλεων.
Τώρα πλέον στοχεύουμε στη μετατροπή μας σε μία οικονομία παροχής υπηρεσιών και θεωρώ ότι ο παράγοντας στήριξης της μελλοντικής ανάπτυξης για τη Σ. Αραβία θα είναι οι mega-cities», τονίζει ο Al Rasheed.
Ο Al Rasheed είναι επικεφαλής στην κατασκευή της KAEC, μίας πόλης που θα στηριχθεί στη ναυτιλία και τη μεταποίηση και βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όλοι ελπίζουν ότι η εν λόγω πόλη θα ενισχύσει σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις της Σ. Αραβίας με την υπόλοιπη υφήλιο.
Η πόλη ιδρύθηκε το 2006 από τον βασιλιά Abdullah bin Abdulaziz Al Saud αλλά ακόμη η κατασκευή της δεν έχει ολοκληρωθεί.
Με πρόβλεψη ότι ο πληθυσμός της χώρας θα φθάσει στο 1,5 δισ. έως το 2050 το Ριάντ πιστεύει ότι η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Δεν είναι, όμως, η μόνη πόλη που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Στα τέλη του 2017 η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα κτίσει μία ακόμη μεγαλούπολη, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 500 δισ. δολάρια και η ονομασία της θα είναι ΝΕΟΜ.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη πόλη θα χρησιμοποιούνται μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η κατασκευή της θα χρηματοδοτηθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ιδιώτες.
«Κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι η ΝΕΟΜ.
Ποτέ πριν δεν έχει κατασκευαστεί κάτι παρόμοιο.
Εδώ και 10 χρόνια βρίσκομαι στο project κατασκευής της ΚΑEC και είναι δύσκολο, εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσεις κόσμο.
Όμως η ΝΕΟΜ έχει τη στήριξη του πρίγκιπα της χώρας», προσθέτει ο Al Rasheed.
Την ανάγκη η Σ. Αραβία να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο τόνισε και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Khalid al Falih μιλώντας στο CNBC.
«Το μήνυμά μας προς τους επενδυτές είναι ότι η Σ. Αραβία μεταμορφώνεται.
Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.
Δεν πρέπει να είμαστε απλά προετοιμασμένοι για το μέλλον αλλά να μπορούμε και να το δημιουργήσουμε και να μην στηρίζεται στους παραδοσιακούς κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης