Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 4,5 ετών οι συναλλαγές κρατικών ομολόγων της ΕΕ - Προσοχή στην Ιταλία

Σε χαμηλά 4,5 ετών οι συναλλαγές κρατικών ομολόγων της ΕΕ - Προσοχή στην Ιταλία
Οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών χρεογράφων που εκδόθηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κατά μέσο όρο μόλις 59 δισ. ευρώ τις πρώτες δυόμισι εβδομάδες του τρέχοντος έτους
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών κινείται η συναλλακτική δραστηριότητα του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη συγκράτηση των επενδυτών για τον πολιτικό κίνδυνο σε ολόκληρη την ήπειρο.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, οι πρώιμες ενδείξεις είναι ότι η τάση των συναλλαγών δεν έχει αντιστραφεί από την αρχή του τρέχοντος έτους και η συνεχιζόμενη μείωση του όγκου συναλλαγών έρχεται παρά τις επικείμενες ιταλικές εκλογές τον Μάρτιο, κατά τις οποίες το λαϊκιστικό κίνημα των "Πέντε Αστέρων" θα επιδιώξει να αποκτήσει εξουσία.
"Οι ιταλικές εκλογές είναι περισσότερο ένα εγχώριο ζήτημα από ένα γεγονός με πιθανές συστημικές συνέπειες", δήλωσε ο Luca Cazzulani, αναπληρωτής επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη UniCredit.
Οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών χρεογράφων που εκδόθηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κατά μέσο όρο μόλις 59 δισ. ευρώ τις πρώτες δυόμισι εβδομάδες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trax, θυγατρικής της πλατφόρμας etrading MarketAxess.
Αυτό το επίπεδο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017, όταν οι όγκοι έφθασαν τα 57 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι σειρές στα μέσα του 2013.
Η μηνιαία πτώση κατά 17% μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου συνέβαλε σε 20% πτώση των τριμηνιαίων όγκων συναλλαγών σε ετήσια βάση.
Η αξία των ευρωπαϊκών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές μειώθηκε τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνέβαλε στη γενική συρρίκνωση των όγκων συναλλαγών.
Ωστόσο, ο κύριος μοχλός ήταν η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με τον Julio Suarez, αναπληρωτή διευθυντή έρευνας του Συνδέσμου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση, δείχνοντας έτσι ότι η πολιτική αβεβαιότητα υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας στις πρόσφατες αλλαγές στις συναλλαγές.
Οι ευρωπαϊκές αγορές περιστρέφονταν επανειλημμένα γύρω από την πολιτική της ηπείρου το 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, με μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών κρατικών ομολόγων να υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ στους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με την Trax.
Οι εκλογές στις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, μαζί με την αβεβαιότητα του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδυάστηκαν για να καταστήσουν τον πολιτικό κίνδυνο σημαντικό στόχο για τους επενδυτές.
Ένας ιδιαίτερος μοχλός της ανόδου και στη συνέχεια της πτώσης του όγκου συναλλαγών το 2017 ήταν το γαλλικό χρέος, το οποίο έπληξε τις συναλλαγές κατά την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών της χώρας την περασμένη άνοιξη.
Η ήττα της Marine Le Pen από τον Emmanuel Macron στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών σήμανε τη στιγμή κατά την οποία οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια άρχισαν να μειώνονται.
"Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το πολιτικό τοπίο στην ευρωζώνη βελτιώθηκε, με τα κυριότερα λαϊκιστικά κινήματα να μην προσελκύουν οποιαδήποτε συναίνεση", δήλωσε ο κ. Cazzulani.
Ωστόσο, πρόσθεσε, υπήρχε ο κίνδυνος ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να «εφησυχάσουν», καθώς «η αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι υψηλή».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης