Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της το 2018

Reuters: Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της το 2018
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το πρόβλημα του αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί πριν από το 2019
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την τρέχουσα νομισματική πολιτική της για το 2018, σύμφωνα με την πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, με το 40% των ερωτηθέτων ωστόσο να εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να επεκτείνεται.
Ειδικότερα, στην έρευνα του Reuters συμμετείχαν 40 οικονομολόγοι, οι οποίοι εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους για τους στόχους της Bank of Japan μέχρι τα μέσα του 2019.
Περίπου το 40% προέβλεψε ότι η Bank of Japan θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά το τρέχον έτος, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αναμένει ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στο 0% το 2018.
Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία αναμένει ότι ο επικεφαλής της Τράπεζα, Haruhiko Kuroda, θα παραμείνει στο τιμόνι της BoJ και το τρέχον έτος, καθώς και ότι η Τράπεζα στοχεύει σε ετήσια αύξηση της κατοχής ομολόγων της κατά 80 τρισ. γεν.
Ερωτηθέντες για το πότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το τέλος του αποπληθωρισμού, μόνο ένας από τους 36 οικονομολόγους που απάντησαν εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ 12 εξ' αυτών αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ωστόσο, οι υπόλοιπο ερωτηθέντες εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί μετά το 2019, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οκτώ εξ΄ αυτών πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, αναμένεται να υπάρξει προώθηση του σχεδίου της κυβέρνησης να επιβάλλει επιπλέον φόρους επί των πωλήσεων στη χώρα, μία κίνηση η οποία έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές κατά το παρελθόν.
«Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει την τελική απόφαση το φθινόπωρο του 2018 για το αν θα αυξήσει τους φόρους και επίσης το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσει το τέλος του αποπληθωρισμού ως παράγοντα», σχολίαζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Norinchukin Research Institute, Takeshi Minami.
Καλούμενοι να επιλέξουν τους τριες μεγαλύτερους κίνδυνους που θα αντιμετωπίσει η ιαπωνική οικονομία το 2018, οι οικονομολόγοι ονόμασαν τη Βόρεια Κορέα και τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας ως τους σημαντικότερους, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι κίνδυνοι που αφορούν τις κινήσεις στην αφορά συναλλάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης