Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wells Fargo δεν αποφεύγει τη δίκη για επιλεκτική δανειοδότηση στη Φιλαδέλφεια

Η Wells Fargo δεν αποφεύγει τη δίκη για επιλεκτική δανειοδότηση στη Φιλαδέλφεια
Η αγωγή είναι μία από τις πολλές ενάντια σε μεγάλες τράπεζες από μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Φιλαδέλφεια την Τρίτη 16 Ιανουαρίου απέρριψε την αίτηση της Wells Fargo να απορρίψει την αγωγή της πόλης, με την οποία κατηγορεί τη μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, για «ληστρική» δανειοδότηση σε μαύρους και ισπανόφους δανειολήπτες.
Η περιφερειακή δικαστής Anita Brody δήλωσε ότι η Φιλαδέλφεια μπορεί να διεκδικήσει ότι η εικαζόμενη "αντίστροφη επανεξέταση" της τράπεζας, παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο περί στέγασης, μολονότι είχε «σοβαρές ανησυχίες» για το αν θα μπορούσαν να σταθούν αξιώσεις οικονομικής ζημίας.
Ο εκπρόσωπος Wells Fargo Tom Goyda είπε ότι η απόφαση, "ενώ είναι απογοητευτική, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι οι ισχυρισμοί τελικά θα επικρατήσουν.
Η Wells Fargo είναι μέλος της κοινότητας της Φιλαδέλφειας για περισσότερα από 140 χρόνια και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη φήμη μας ως μία δίκαιη και υπεύθυνη τράπεζα".
Ο Mike Dunn, εκπρόσωπος της Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι η πόλη "αναμένει να αναπτύξει περαιτέρω στοιχεία για τις υποτιθέμενες πρακτικές διακρίσεων της Wells Fargo".
Η αγωγή είναι μία από τις πολλές ενάντια σε μεγάλες τράπεζες από μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, με ισχυρισμούς ότι η δυσμενής διάκριση ενυπόθηκων δανείων, προκαλεί περισσότερες αδυναμίες εκ μέρους των δανειοληπτών μειοψηφίας, χαμηλότερα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας και υψηλότερο κόστος.
Είναι κάτι ξεχωριστό από το σκάνδαλο για τη δημιουργία μη εξουσιοδοτημένων λογαριασμών πελατών από τη Wells Fargo με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
Η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα σε περιουσιακά στοιχεία την Παρασκευή δήλωσε ότι έχει διαθέσει 3,25 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο για να καλύψει διαφορές για αυτούς τους λογαριασμούς και άλλα θέματα.
Η Φιλαδέλφεια κατηγόρησε τη Wells Fargo ότι από το 2004 έχει κατευθύνει τους δανειολήπτες μειοψηφίας σε δάνεια υψηλότερου κόστους, υψηλότερου κινδύνου από τους λευκούς δανειολήπτες, ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλέστερα δάνεια.
Είπε επίσης ότι οι μαύροι και οι Ισπανοί δανειολήπτες ήταν αντίστοιχα 4,1 φορές και 2,6 φορές πιο πιθανό να μπουν σε αποκλεισμό για τα πιο δαπανηρά, πιο ριψοκίνδυνα δάνεια.
Η Wells Fargo απάντησε ότι η Φιλαδέλφεια δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι οι τραπεζικές πολιτικές είχαν διαφορετικό αντίκτυπο στους δανειολήπτες μειοψηφίας και ότι οι ισχυρισμοί της πόλης δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν, ήταν πολύ «μακριά» από οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά ή ήρθε πολύ αργά.
Η Brody βρήκε «κάποια άμεση σχέση μεταξύ δανεισμού που εισάγει διακρίσεις και βλάπτει τους στόχους της πόλης για δίκαιη στέγαση και μια ολοκληρωμένη κοινότητα», όπως η μειωμένη ιδιοκατοίκηση των μειονοτήτων ή μεγαλύτερα εμπόδια για τις μειονότητες να αγοράζουν σπίτια.
Η Φιλαδέλφεια είχε 1.57 εκατομμύρια κατοίκους το 2016, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση μεταξύ των πόλεων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, περίπου το 43% των κατοίκων ήταν μαύροι και το 12% ήταν ισπανόφωνοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης