Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ουσιαστική για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα, η οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας

Guardian: Ουσιαστική για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα, η οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας
Η διεθνής επιτήρηση της Αθήνας είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα
Στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, στα σχεδόν εννέα χρόνια οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 50 γενικές απεργίες με τους εργαζόμενους να θεωρούν ιερό το δικαίωμα στις εργατικές κινητοποιήσεις, το οποίο η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε να περιορίσει με το πολυνομοσχέδιο.
«Περίπου 100 μεταρρυθμίσεις, γνωστές ως ''προαπαιτούμενα'' περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιου που συζητείται.
Αν και τελικά αναμένεται να περάσουν, ο Τσίπρας έχει αναγκαστεί να επιβληθεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δουν την ευρύτερη εικόνα: ότι, μόλις εγκριθούν τα μέτρα, η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση νέων δόσεων, προτού λήξει το τρίτο και, ας ελπίσουμε, τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο» αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα.
Σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστου του 2018, η Guardian επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να κάνει μια ''καθαρή έξοδο'' από την επιτήρηση των πιστωτών υπολογίζοντας ότι μια επιτυχημένη αξιολόγηση θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές, που θα επιτρέψει στη χώρα να φτιάξει ένα μαξιλαράκι μετρητών προτού λήξει επίσημα το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ».
Αποκλεισμένη από τις αγορές κεφαλαίων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσει ένα χρέος διαμορφούμενο στα 320 δισ. ευρώ ή ίσο με το 180% του ΑΕΠ, που είναι και το υψηλότερο στην ΕΕ.
«Για τον Τσίπρα προσωπικά η ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την πολιτική του επιβίωση δεδομένης της δραματικής διολίσθησης της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας.
Την Κυριακή ειπώθηκε ρητά στην Αθήνα ότι η διεθνής επιτήρηση είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα.
Η ελάφρυνση του χρέους, είπε ο απερχόμενος επικεφαλής του Euro Working Group και κεντρικός παίκτης στο δράμα του ελληνικού χρέους, Thomas Wieser, είναι πιθανή μόνον αν η Αθήνα προωθήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος διάσωσης» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης