Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία αρνείται να χορηγήσει διπλωματική ιδιότητα στον ιδρυτή των WikiLeaks, J. Assange

Η Βρετανία αρνείται να χορηγήσει διπλωματική ιδιότητα στον ιδρυτή των WikiLeaks, J. Assange
H Βρετανία δεν χορήγησε διπλωματική ιδιότητα στον Assange
Η Βρετανία αρνήθηκε το αίτημα του Ισημερινού να δοθεί διπλωματική ιδιότητα στον ιδρυτή των WikiLeaks, Julian Assange, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
Ο Assange έχει περάσει πάνω από πέντε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του χορηγήθηκε άσυλο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού.
"Η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε πρόσφατα διπλωματική ιδιότητα για τον κ. Assange εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χορήγησε αυτό το αίτημα, ούτε συζητάμε με τον Ισημερινό για το θέμα αυτό".
"Ο Ισημερινός γνωρίζει ότι ο τρόπος επίλυσης αυτού του ζητήματος είναι για τον Julian Assange να εγκαταλείψει την πρεσβεία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Τον Μάιο 2017, οι Σουηδοί εισαγγελείς σταμάτησαν την έρευνά τους για τους ισχυρισμούς βιασμού, όμως η βρετανική αστυνομία δήλωσε θα συλλάμβανε τον Assange για παραβίαση των όρων εγγύησης, εάν έφευγε από την πρεσβεία.
Το όνομα του Assange εμφανίστηκε σε μια βάση δεδομένων της κυβέρνησης του Ισημερινού με αριθμούς αναγνώρισης των πολιτών, γεγονός που προκάλεσε τις εικασίες ότι μπορεί να έχει λάβει ιθαγένεια από τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Ο πρώην χάκερ υπολογιστών εξόργισε την Ουάσινγκτον, δημοσιεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες μυστικά διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, που αποκάλυπταν πολλές φορές εξαιρετικά κρίσιμες εκτιμήσεις των ΗΠΑ, για ηγέτες όπως το Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, έως τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Για πολύ κόσμο, ο Assange θεωρείται ήρωας επειδή εξέθεσε κυβερνητικές καταχρήσεις εξουσίας, για να προασπίσει την ελευθερία του λόγου, αλλά για άλλους είναι εγκληματίας, που υπονόμευσε την ασφάλεια της Δύσης εκθέτοντας μυστικά.
Ο Assange έχει αρνηθεί τις κατηγορίες βιασμού, λέγοντας πως είναι ένα τέχνασμα για να τον συλλάβουν οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης