Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η πτώση των τιμών στα ομόλογα είναι κακή εξέλιξη για τις μετοχές; - Οι απαντήσεις των αναλυτών

CNBC: Η πτώση των τιμών στα ομόλογα είναι κακή εξέλιξη για τις μετοχές; - Οι απαντήσεις των αναλυτών
Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ των δύο διαφορετικών assets
Ένα έντονο sell off στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα επεκτάθηκε και στις μετοχές υπό το φόβο ότι μια 30ετής bull αγορά για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος φτάνει στο τέλος του.
Δεδομένου ότι πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις μετοχές, το CNBC εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο διαφορετικών κατηγοριών assets (ομόλογα - μετοχές).

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος;

«Παραδοσιακά οι υψηλότερες αποδόσεις δεν είναι καλή εξέλιξη για τις μετοχές, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι ο οικονομικός κύκλος ωριμάζει και κατά συνέπεια μια καθοδική κίνηση ενδέχεται να πλησιάζει» επισημαίνει στο CNBC ο Lothar Mentel διευθύνων σύμβουλος της Tatton Investment Management.
Οι αποδόσεις ομολόγων μεγαλύτερης ωρίμανσης, όπως το επιτόκιο στα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα- βοηθά στον ορισμό τιμών για ένα εύρος υποθηκών και δανείων σε ολόκληρη τη χώρα.
Εάν κινηθούν υψηλότερα αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά αναμένει την άνοδο του πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδια μιας υγιούς οικονομίας, αλλά κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτό.
Η επιδείνωση του πληθωρισμού μπορεί να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να χαμηλώσουν τα επιτόκια και μπορεί να αυξήσει τα ερωτήματα με το πότε θα συμβεί η επόμενη ύφεση.
Σε αυτή τη βάση, οι επενδυτές πιθανόν να αλλάξουν τις επενδύσεις τους και να αποσύρουν από τις χρηματιστηριακές αγορές.
«Εάν οι αποδόσεις αυξάνονται, η οικονομία υπερθερμαίνεται και κατά συνέπεια πλησιάζει στο τέλος του κύκλου» δήλωσε ο Bill Blain από τη Mint Partners.

Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν περισσότερα

Ακόμα μία ανησυχία είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώνουν περισσότερα για να δανείζονται χρήματα κατά τα επόμενα χρόνια καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις.
Και αυτό θα αυξήσεις επίσης τα χρήματα που ξοδεύουν για να εξυπηρετήσουν τα τρέχοντα χρέη τους.
Αυτό θα επηρεάσει τα κέρδη τους και επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο χρημάτων που θα μπορούν καταβάλλουν στους μετόχους, εάν καταβάλλουν.
Για τους επενδυτές μετοχών, οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να είναι σημάδι ότι ενδέχεται να δουν χαμηλότερα κέρδη στο μέλλον σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ο Bill Blain της Mint Partners πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης της οικονομίας.

Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας;

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος.
Ο Steve Blitz της TS Lombard επισημαίνει ότι «οι αυξημένες αποδόσεις, εάν δεν συνδυάζονται από μια επιταχυνόμενη οικονομία, ένα αυξημένο εισόδημα και ισχυρότερη απασχόληση, δεν είναι απαραίτητο ότι οδηγήσουν σε μείωση των υποθηκών και τη μείωση της ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο η οικονομία συνεχίζει να αυξάνεται, οι εταιρείες θα έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους και να επενδύουν.
Κατά συνέπεια, το χρηματιστήριο δεν θα πρέπει απαραίτητα να ανησυχεί τόσο πολύ για την πορεία των αποδόσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης