Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για Γερμανία - Πιέσεις στο Λονδίνο

Κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για Γερμανία - Πιέσεις στο Λονδίνο
Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (08/01/2018) τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,27% υψηλότερα, στις 398,41 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,36%, στις 13.367,78 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,30% και έκλεισε στις 5.487,42 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,36%, στις 7.696,51 μονάδες.


Πιέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου άσκησαν η επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που επρόκειτο να ανακοινώσει η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May.
Η May δεν προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές, διατηρώντας τους υπουργούς Brexit, David Davis, Εξωτερικών, Boris Johnson, Οικονομικών, Philip Hammond, και Εσωτερικών, Amber Rudd.
Ο Brandon Lewis ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει την ηγεσία των Συντηρητικών, σε αντικατάσταση του Patrick McLoughlin, ενώ θα αναλάβει και θέση υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου.
Ο David Lidington διορίστηκε ως υπουργός Επικρατείας, αντικαθιστώντας τον Damian Green, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο, αφού παραδέχτηκε δημοσίως ότι είπε ψέματα για το πορνογραφικό υλικό που βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στο κοινοβούλιο.
Θετικά το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη ευνόησαν ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2017στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2000, κυρίως χάρη στη σημαντική άνοδο που καταγράφηκε στη βιομηχανική εμπιστοσύνη.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της, που υπολογίζει την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ανήλθε στις 116 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 114,6 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 114,8 μονάδες.
Μεγάλο μέρος της βελτίωσης αυτής οφείλεται στην «εκτόξευση» της βιομηχανικής εμπιστοσύνης, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται σε ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 9,1 μονάδες, έναντι των 8,1 του προηγούμενου μήνα και των 8,4 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στο 0,5, από μηδέν τον Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο 1,66, από 1,49 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το 1985.
Παράλληλα, σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2017, με την άνοδο να είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017, όταν και είχε σημειωθεί σημαντική πτώση της τάξεως του -1,1%, με τα αποτελέσματα μάλιστα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν οι λιανικές πωλήσεις να ενισχυθούν κατά 1,3%.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στη Γερμανία, όπου την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν είναι εφικτό να υπάρξει κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, όπως φάνηκε από τις πρώτες διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 8/1 μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.
Οι πρώτες ύλες ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1,5%, στον απόηχο εμπορικών συμφωνιών που ανακοίνωσαν Γαλλία και Κίνα.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Mothercare σημείωσε «βουτιά» άνω του 27%, καθώς η βρετανική εταιρεία λιανικής δημοσίευσε μια προειδοποίηση για τα κέρδη της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης