Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Κορέα: Από τις πυρηνικές απειλές στο διάλογο με τη Ν. Κορέα – Γιατί άλλαξε στάση;

Β. Κορέα: Από τις πυρηνικές απειλές στο διάλογο με τη Ν. Κορέα – Γιατί άλλαξε στάση;
Τι πρέπει να προσέξει η διεθνής κοινότητα από το διάλογο Νότιας και Βόρειας Κορέας
Αύριο Τρίτη 9/1 αξιωματούχοι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας πρόκειται να καθίσουν για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια στο τραπέζι του διαλόγου.
Αν και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το θέμα της συμμετοχής της Β. Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ν. Κορέας, θεωρείται σίγουρο πως οι δύο πλευρές θα αναφερθούν σε όλα τα φλέγοντα διμερή ζητήματα.
Η συνάντηση θα γίνει στο χωριό Panmunjom, στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών, εκεί που υπεγράφη η συμφωνία ανακωχής του κορεατικού πολέμου το 1953.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί έκπληξη, αν λάβει κανείς υπόψη την ένταση των τελευταίων μηνών που έφερε τη διεθνή κοινότητα να μιλά ακόμα και για τον κίνδυνο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.
Τι συνέβη λοιπόν ξαφνικά και η Β. Κορέα πέρασε από τις συνεχείς πυρηνικές δοκιμές στο τραπέζι του διαλόγου;
«Η Βόρεια Κορέα πέτυχε σημαντική πρόοδο στο βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.
Για αυτό νομίζω ότι αισθάνονται λίγο πιο πρόθυμοι να εμπλακούν σε συνομιλίες τώρα που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν μια πυρηνική δυνατότητα ικανή να πλήξει τις ΗΠΑ» επισημαίνει μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Taylor Fravel, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ΜΙΤ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο διάσκεψης της UBS στην Κίνα ο Fravel εκτίμησε ότι δεν περιμένει να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα από την αυριανή συζήτηση των δύο πλευρών.
«Το σημείο κλειδί που πρέπει να προσέξουμε είναι εάν θα υπάρξει ή όχι ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών.
Προφανώς και δεν μπορούν σε μια και μόνο συνάντηση να επιλυθούν σοβαρά θέματα.
Θα πρέπει όμως να δούμε πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει η Βόρεια Κορέα» τόνισε ο Fravel, ο οποίος εκτίμησε πως είναι πολύ χαμηλές οι πιθανότητες για πρόκληση της Β. Κορέας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Ο Kim Jong un στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να διαταράξει τους Αγώνες.
Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για την Κορέα, αν και το πραγματοποιεί η Νότια Κορέα, και η ενδο – κορεατική ενότητα είναι ακόμα σημαντική για τη Β. Κορέα» τόνισε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης