Τελευταία Νέα
Διεθνή

Afp: Θα επιστρέψει ο Puigdemont στην Καταλονία να αναλάβει την εξουσία παρά το φόβο της φυλάκισης;

Afp: Θα επιστρέψει ο Puigdemont στην Καταλονία να αναλάβει την εξουσία παρά το φόβο της φυλάκισης;
Tο Ανώτατο Δικαστήριο επέρριψε αίτημα για απελευθέρωση των Καταλανών κρατουμένων γεγονός που κάνει πιο πιθανή τη μη επιστροφή κι εκείνων που βρίσκονται στο Βέλγιο
«Θα επιστρέψει ο Carles Puigdemont στην Καταλονία, για να αναλάβει εκ νέου βασικό ρόλο στη διακυβέρνηση της περιοχής μετά τη σαρωτική νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων ή θα επιλέξει άλλον για τη διακυβέρνησή της;»
Το ερώτημα αυτό διατυπώνει το γαλλικό πρακτορείο (Afp) σε δημοσίευμα του υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα είναι μεγάλο για τον Puigdemont που παραμένει αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες υπό το φόβο της φυλάκισης σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ισπανία».
Ωστόσο το γεγονός ότι τα τρία κόμματα της Καταλονίας που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του περασμένου μήνα για το κοινοβούλιο κρατά ζωντανό το όνειρο των Καταλανών για ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη.
Το κόμμα του Puigdemont «Μαζί για την Καταλονία» κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τα υπόλοιπα αυτονομιστικά κόμματα κάνοντας τον ωστόσο το «φυσικό» υποψήφιο για την επόμενη προεδρία της Καταλονίας .
Όμως τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι 4 υπουργοί της κυβέρνησης του, που επίσης βρίσκονται στο Βέλγιο, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να μπουν φυλακή στην οποία βρίσκεται ήδη ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης Oriol Junqueras ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.
Το ζήτημα είναι ότι εάν τόσο οι αυτοεξόριστοι Καταλανοί ηγέτες όσο και οι υπόλοιποι που παραμένουν στις φυλακές δεν αναλάβουν τα νέα καθήκοντα τους τότε καταρρέει η πλειοψηφία των κομμάτων τους καθώς απαιτείται τουλάχιστον η παρουσία έξι εξ αυτών.
Χθες (5/1) το Ανώτατο Δικαστήριο επέρριψε αίτημα του Junqueras για απελευθέρωση των Καταλανών κρατουμένων γεγονός που κάνει πιο πιθανή τη μη επιστροφή κι εκείνων που βρίσκονται στο Βέλγιο.
Το γαλλικό πρακτορείο πάντως επικαλείται πρόσφατη δήλωση του Puigdemont ότι «πρόκειται να επιστρέψει στην Καταλονία εάν είναι και επίσημα υποψήφιος για την προεδρία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης