Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Μεγάλος συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές στη Γερμανία; - Σκόπελος το προσφυγικό

DW: Μεγάλος συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές στη Γερμανία; - Σκόπελος το προσφυγικό
Την Κυριακή (7/1/2018) θα αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πέντε ημέρες μετά, την Πέμπτη (11/1/2018)
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ήταν και παραμένει μεγαλύτερος σκόπελος στις διαπραγματεύσεις των CDU, CSU και SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται μεταξύ SPD και των Βαυαρών της CSU.
Ειδικότερα πεδίο διαφωνίας αποτελεί και το ζήτημα της επανένωσης προσφυγικών οικογενειών.
Επισημαίνεται ότι οι διερευνητικές επαφές αρχίζουν την Κυριακή (7/1/2018) και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έπειτα από μόλις πέντε ημέρες, την Πέμπτη (11/1/2018).
Την επομένη θα πρέπει να κατατεθεί το αποτέλεσμα των διερευνητικών προς διαβούλευση στα προεδρία των τριών κομμάτων.
Επί των αποτελεσμάτων θα πρέπει να τοποθετηθεί στις 21 Ιανουαρίου 2018 το έκτακτο συνέδριο του SPD προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει την έναρξη των επίσημων και ουσιαστικών διαβουλεύσεων.
Σε περίπτωση θετικής έκβασης, αυτές μπορούν να ξεκινήσουν την αμέσως επόμενη μέρα.
Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την ολοκλήρωσή τους και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης πριν το Πάσχα των Καθολικών που είναι την 1η Απριλίου.
Μολονότι ο αρχηγός του SPD, Martin Schulz, εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για ουσιαστικές και στοχευμένες διαπραγματεύσεις, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για όλους τους εμπλεκόμενους.
Πάντως, η προοπτική σχηματισμού ενός νέου μεγάλου συνασπισμού δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τους πολίτες.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Deutschlandtrend του ARD η πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συγκυβέρνησης συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών.
Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «λιγότερο καλό» ή «κακό» έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ενώ το 45% χαρακτηρίζουν την προοπτική «πολύ καλή» ή «καλή».
Πάντως σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, η πλειονότητα των πολιτών και συγκεκριμένα το 54% προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Μια κυβέρνηση μειοψηφίας επιθυμεί το 42%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης