Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο δολοφονήστε το δολάριο από την Κίνα - Επέλαση του γουάν μέσω πετρελαίου και χρυσού

Σχέδιο δολοφονήστε το δολάριο από την Κίνα - Επέλαση του γουάν μέσω πετρελαίου και χρυσού
Όπως όλα δείχουν πλησιάζει η αρχή του τέλους για το δολάριο το οποίο καθιέρωσε ο Kissinger σε συνεργασία με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας τους Saud το 1974.
Η Κίνα ανεβάζει στροφές και θέτει τα θεμέλια για την πρωτοκαθεδρία της στη γεωπολιτκή σκακιέρα βάζοντας στο στόχαστρο το δολάριο.
Οι ΗΠΑ φαίνεται να αγνοούν τη δυνητική βόμβα που είναι η ραγδαία εκτόξευση της Κίνας στην εμπορία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου τιμολογημένα σε γουαν.
Η κίνηση αυτή στοχεύει στην αποδολαιοποίησαη του πετρελαίου και την εισαγωγή και καθιέρωση του πετρο-γουάν.
Το χρηματιστήριο Shanghai International Energy Exchange της Σαγκάης, μια μονάδα του Shanghai Futures Exchange, θα είναι γνωστό με το ακρωνύμιο INE και θα επιτρέπει στους Κινέζους αγοραστές να κλειδώσουν τις τιμές του πετρελαίου και να πληρώσουν σε τοπικό νόμισμα.
Επίσης, οι ξένοι έμποροι θα μπορούν να επενδύουν στις αγορές βασικών εμπορευμάτων της Κίνας, επειδή η ανταλλαγή είναι καταχωρημένη στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Σαγκάης.

1. Πότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση;

Η διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου. Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλοί γύροι δοκιμών και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις εισαγωγής.
Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, λέγεται ότι ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2017, ένα από τα τελικά ρυθμιστικά εμπόδια.
Η ώθηση για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου κέρδισε επιταχύνθηκε το 2017 όταν η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

2. Γιατί είναι αυτό σημαντικό για την Κίνα;

Η διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου θα εξασθενίσει τον έλεγχο της τιμολόγησης από στις κύριες διεθνείς αγορές, πόπυ η τιμολόγηση γίνεται σε δολάρια.
Ο ορισμός των συμβάσεων πετρελαίου σε γουάν θα προωθήσει τη χρήση του νομίσματος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς μακροπρόθεσμους στόχους της χώρας.

3. Πώς λειτουργούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου;

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καθορίζουν τις τιμές σήμερα για παράδοση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Οι καταναλωτές τα χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν από τις υψηλότερες τιμές.
Οι κερδοσκόποι τα χρησιμοποιούν για να ποντάρουν στο σημείο όπου κατευθύνονται οι τιμές.
Το 2017, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ξεπέρασαν το φυσικό εμπόριο κατά 23 μονάδες.
Το αργό πετρέλαιο είναι από τα πιο ενεργά εμπορεύματα, με δύο βασικά σημεία αναφοράς: West Texas Intermediate ή WTI που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και το αργό πετρέλαιο Brent, το οποίο διαπραγματεύεται στο ICE Futures Europe στο Λονδίνο.

4. Γιατί η Κίνα δεν είχε αρχίσει τη διαπραγμάτευση συμβόλαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μέχρι τώρα;

Οι χαμηλότερες τιμές αργού πετρελαίου έπαιξαν σημνατικό ρόλο.
Τα κινεζικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου είχαν προταθεί το 2012, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι τιμές το 2017 κατά μέσο όρο διαμορφώνονται μόλις πάνω από 50 δολάρια.
Υπάρχει επίσης ανησυχία για τη μεταβλητότητα.
Η Κίνα εισήγαγε τη λιετουργία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης το 1993, μόνο για να σταματήσει ένα χρόνο αργότερα λόγω της μεταβλητότητας
Τα τελευταία χρόνια, καθυστέρησε τη λειτουργία τους, λόγω της αναταραχής στις μετοχές και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

5. Ποιο είναι το ιστορικό της Κίνας στα εμπορεύματα;

Το νικέλιο ήταν το τελευταίο σημαντικό εμπόρευμα που θα διαπραγματευόταν το 2015 στην Κίνα.
Μέσα σε έξι εβδομάδες, ο όγκος διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ξεπέρασε τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς στο London Metal Exchange ή LME.
Στην Κίνα, οι κερδοσκόποι διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο, ενισχύοντας τον όγκο συναλλαγών, αλλά καθιστώντας τις αγορές πιο ευμετάβλητες στην αστάθεια.
Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών μειώθηκαν όταν η Κίνα παρενέβη με αυστηρότερους κανόνες συναλλαγών, υψηλότερα τέλη και μικρότερες ώρες συναλλαγών.

6. Οι αλλοδαποί θα αγοράσουν κινεζικά συμβόλαια πετρελαίου;

Αυτό παραμένει προς συζήτηση.
Οι παραγωγοί πετρελαίου και οι traders θα πρέπει να όχι μόνο την επιρροή της Κίνας για περιστασιακές παρεμβάσεις στην αγορά, αλλά και τους ελέγχους κεφαλαίου.
Οι περιορισμοί στη μετακίνηση χρημάτων εντός και εκτός χώρας έχουν καταστεί αυστηρότεροι τα δύο τελευταία χρόνια μετά από μια υποτίμηση του γουάν το 2015 που προκάλεσε την απόσυρση κεφαλαίων από την ηπειρωτική χώρα. Παρόμοια εμπόδια κρατούν τους ξένους επενδυτές ως παίκτες μικρού μεγέθους στις γιγαντιαίες αγορές μετοχών και ομολόγων της Κίνας.

7. Θα μπορούσε το γουάν να προκαλέσει την κυριαρχία του δολαρίου στο πετρέλαιο;

Όχι πολύ σύντομα, αφού η πληρωμή για το πετρέλαιο σε δολάρια είναι μια καθιερωμένη πρακτική, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.
Ο Shady Shaher, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής στην Emirates NBD PJSC, που εδρεύει στο Ντουμπάι, λέει ότι έχει νόημα μακροπρόθεσμα να εξετάσει τις συναλλαγές σε γουάν, επειδή η Κίνα είναι μια βασική αγορά, αλλά θα χρειαστούν χρόνια.
Ο Bloomberg Gadfly αρθρογράφος David Fickling υποστηρίζει ότι η Κίνα δεν έχει την επιρροή στην αγορά πετρελαίου που απαιτείται για να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο πραξικόπημα.
Από την άλλη πλευρά, η πληρωμή σε γουάν για το πετρέλαιο θα μπορούσε να γίνει μέρος του σχεδίου "One Belt One Road" του Προέδρου Xi Jinping, για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.
Η συμμετοχή της Κίνας στη σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco θα μπορούσε να βοηθήσει την Σαουδικής Αραβίας να δεχθεί την πληρωμή σε γουάν.

1

Όσον αφορά το τελευταίο σημείο το Bloomberg, διαφωνεί, καταλήγοντας πρόσφατα, ότι η εποχή του πετρο-γουάν βρίσκεται κοντά...
Οι αληθινές ερωτήσεις που αφορούν το δολάριο ως κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα έχουν συζητηθεί στα υψηλότερα επίπεδα της JP Morgan εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Δεν μπορεί να υπάρξει ένας πιο πολιτικά φορτισμένος φάκελος.
Η τρέχουσα κατάσταση του παιχνιδιού εξακολουθεί να αφορά το σύστημα πετροδολαρίου.
Από το 2016 αυτό που ήταν μια βασική, "μυστική" άτυπη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.
Ακόμα και οι πολεμιστές Hindu Kush τώρα να γνωρίζουν πώς το πετρέλαιο και σχεδόν όλα τα εμπορεύματα πρέπει να διαπραγματεύονται σε δολάρια ΗΠΑ και πώς αυτά τα πετροδολάρια ανακυκλώνονται στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Μέσω αυτού του μηχανισμού η Ουάσιγκτον έχει συσσωρεύσει ένα εκπληκτικό χρέος 20 τρισ. δολαρίων - και συνεχίζει.
Οι πληθυσμοί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική ξέρουν επίσης τι συνέβη όταν ο Saddam Hussein του Ιράκ αποφάσισε να πουλήσει πετρέλαιο σε ευρώ ή όταν ο Muammar Gaddafi σχεδίαζε να εκδώσει ένα παναφρικανικό χρυσό δηνάριο.
Αλλά τώρα είναι η Κίνα που εισέρχεται στο παιχνίδι, ακολουθώντας τα σχέδια που ξεκίνησαν το 2012.
Και το όνομα του παιχνιδιού είναι η διαπραγμάτευση συμβόλαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε γουάν, με το γιουάν πλήρως μετατρέψιμο σε χρυσό στις αγορές συναλλάγματος της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.
Το χρηματιστήριο Shanghai Futures Exchange και η θυγατρική του, Shanghai International Energy Exchange (INE), έχουν ήδη εκτελέσει τέσσερις δοκιμές διαπραγμάτευσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου.
Οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να αρχίσουν στα τέλη του 2017.
Αλλά ακόμα και αν ξεκινήσουν κάποια στιγμή στις αρχές του 2018, τα βασικά στοιχεία είναι σαφή.
Αυτή η τριπλή νίκη (πετρέλαιο/γουάν/χρυσός) παρακάμπτει εντελώς το αμερικανικό δολάριο.

Η εποχή του πετρο-γουάν είναι κοντά

Φυσικά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς το Πεκίνο θα καταφέρει τεχνικά να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σήμα στα Brent και WTI ή αν οι έλεγχοι κεφαλαίου της Κίνας θα τον επηρεάσουν.
Το Πεκίνο ήταν αρκετά διακριτικό για την τριπλή νίκη.
Το πετρο-γουάν δεν αναφέρθηκε ούτε καν στα έγγραφα της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης μετά το 19ο συνέδριο του ΚΚΚ τον Οκτώβριο του 2017.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιο Αφρική) υποστήριξαν την κίνηση πετρο-γουάν στη σύνοδο κορυφής τους στο Xiamen, όπως επιβεβαίωσαν οι διπλωμάτες στην Asia Times.
Η Βενεζουέλα επίσης το στηρίζει.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Ρωσία είναι το νούμερο 2 και η Βενεζουέλα είναι ο 7ος από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως.
Ο Yao Wei, επικεφαλής οικονομολόγος στην Societe Generale, τονίζει πως "η διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου σε γουάν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει σημαντικά την ώθηση της Κίνας για διεθνοποίηση του γουάν".
Τίποτα δεν έχει τελειώσει "μέχρι η χοντρή κυρία να σταματήσει να τραγουδα".
Ωστόσo όπως όλα δείχουν πλησιάζει η αρχή του τέλους για το δολάριο το οποίο καθιέρωσε ο Kissinger σε συνεργασία με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας τους Saud το 1974.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης