Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εταιρείες ανταλλαγής παραγώγων στην ΕΕ πήραν εξαίρεση από την MiFID II

Εταιρείες ανταλλαγής παραγώγων στην ΕΕ πήραν εξαίρεση από την MiFID II
Η FCA δήλωσε ότι αποφάσισε να χορηγήσει μεταβατικές ρυθμίσεις, για να εξασφαλίσει την ύπαρξη "εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς"
Οι ρυθμιστικές αρχές χορήγησαν αναστολή τελευταίας στιγμής σε τρεις εκκαθαριστικούς οίκους στη Γερμανία και τη Βρετανία, από την υποχρέωση να παρέχουν στους πελάτες περισσότερες επιλογές βάσει των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2017.
Ένας από τους στόχους των κανόνων, γνωστός ως οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων ή MiFID II, είναι να διευκολύνει τους πολίτες να επιλέξουν πού να εκκαθαρίσουν τις εισηγμένες συμβάσεις παραγώγων που αγοράζουν και πωλούν.
Αυτό θα γινόταν μέσω του κανόνα της «ανοικτής πρόσβασης», ο οποίος σταματά οποιαδήποτε απαίτηση για την εκκαθάριση ενός συμβολαίου παραγώγων εντός της ίδιας ομάδας ανταλλαγής, που διαπραγματεύεται τη σύμβαση.
Ωστόσο, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας (FCA) δήλωσε ότι έλαβε αιτήσεις για παραίτηση από την ανοικτή πρόσβαση από την ICE Futures Europe και από το Χρηματιστήριο Μεταλλείων του Λονδίνου.
Αυτό σημαίνει ότι οι ανταλλαγές δεν θα έπρεπε ακόμα να κάνουν αλλαγές, για να επιτρέψουν στους πελάτες να εκκαθαρίσουν τις συμβάσεις αλλού.
Η FCA δήλωσε ότι αποφάσισε να χορηγήσει μεταβατικές ρυθμίσεις, για να εξασφαλίσει την ύπαρξη "εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς".
"Συνεπώς, από τις 3 Ιανουαρίου 2018, η ICE Futures Europe και η LME δεν θα υποχρεούνται να εξετάζουν αιτήματα ανοιχτής πρόσβασης, που σχετίζονται με παράγωγα που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 3 Ιουλίου 2020".
Η BaFin, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τις αγορές, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018, ότι είχε χορηγήσει την ίδια χρονική απαλλαγή στην Eurex της Deutsche Boerse.
Η ανοικτή πρόσβαση αποτελεί χαρακτηριστικό της εμπορίας μετοχών και της εκκαθάρισης για πολλά χρόνια, αλλά η εισαγωγή της στα εισηγμένα παράγωγα έχει προκαλέσει διχασμούς.
Ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και η Deutsche Boerse, προειδοποίησαν για τους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από το άνοιγμα των συμψηφισμών των παραγώγων στον ανταγωνισμό, αλλά οι επικριτές είπαν ότι αυτό αποτελεί δικαιολογία για την πρόληψη του ανταγωνισμού.

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης