Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ενεργοποίηση της MiFID II

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ενεργοποίηση της MiFID II
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην ενεργοποίησης της MiFID ΙΙ
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (03/01/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην ενεργοποίησης της κοινοτικής οδηγίας MiFID ΙΙ για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,52% υψηλότερα, στις 390,37 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 0,83%, στις 12.978,21 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,30% και έκλεισε στις 7.671,11 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,81% υψηλότερα, στις 5.331,28 μονάδες.


Τα κέρδη στους κλάδους τεχνολογίας, αυτοκινήτων, πετρελαίου και βιομηχανίας προσέφεραν στήριξη στους ευρωπαϊκούς δείκτες, παρά τις επιφυλάξεις απέναντι στην εφαρμογή νέων αυστηρότερων κανόνων για τις αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων.
Η νέα έκδοση της κοινοτικής οδηγίας θα χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά, τις υποδομές και τις αρχές στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
Οι οδηγίες για τις αγορές βασίζονται εκτενώς σε ένα σύνολο κανόνων του 2007, επεκτείνοντας τις απαιτήσεις διαφάνειας πέραν των μετοχών σε ομόλογα, βασικά προϊόντα και παράγωγα.
Στόχος είναι η βελτίωση της προστασίας των επενδυτών, όπως και να εφαρμοστούν τα διδάγματα από την οικονομική κρίση τη διετία 2007-2009, αλλά και η ενίσχυση της εποπτείας εντός ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη MiFID εισήχθη τον Νοέμβριο του 2007, στην «αυγή» της χρηματοπιστωτικής κρίσης και είχε στόχο να βοηθήσει την Ευρώπη να παρέμβει στο χάος των αγορών και να μειώσει το κόστος των συναλλαγών.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα ισχυροποιήσουν τον τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι νέοι κανόνες θα προκαλέσουν προβλήματα στους αναλυτές, καθώς θα αναγκάσουν τους fund managers να πληρώνουν τους brokers και τις τράπεζες ξεχωριστά για την έρευνα και τις υπηρεσίες trading.
Εν τω μεταξύ, η κοινοτική οδηγία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, δέχτηκε πλήγμα την πρώτη ημέρα ισχύος της, καθώς Βρετανία και Γερμανία ανακοίνωσαν την τελευταία στιγμή παράταση στην εφαρμογή της από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προθεσμιακών συμβολαίων.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2017, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Δεκέμβριο.
Από την άλλη, επιβράδυνση κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος της Βρετανίας τον Δεκέμβριο 2017, με τον σχετικό PMI να διαμορφώνεται στις 52,2 μονάδες, έναντι των 53,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Next κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα του 6%, καθώς η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης