Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο: Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας - Νότιας Κορέας και η αντίδραση των ΗΠΑ

Κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο: Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας - Νότιας Κορέας και η αντίδραση των ΗΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει, εντός της εβδομάδας, σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
Πολεμικό παραμένει το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, καθώς λίγες μετά τις… σκληροπυρηνικές δηλώσεις των Kim Jong Un και Donald Trump, η Βόρεια Κορέα άνοιξε ξανά τους διαύλους επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα, προφανώς σε μια προσπάθεια της να περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.
Όπως μεταδίδει το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πάρει στα σοβαρά οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, εάν δεν συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της Βόρειας Κορέας.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να προκαλέσει ένα είδος διχασμού.
Πάντως, αξιωματούχοι της Βόρειας και Νότιας Κορέας συνομίλησαν για περίπου 20 λεπτά, ενώ το περιεχόμενο της συζήτησης δεν αποκαλύφθηκε.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε λίγες ώρες αφού Donald Trump και Kim Jong Un αντάλλαξαν για ακόμα μία φορά πολεμικές δηλώσεις.
Αρχικά, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς: «Ολόκληρες οι ΗΠΑ είναι εντός της εμβέλειας των πυρηνικών όπλων μας, κι ένα κουμπί βρίσκεται πάντα πάνω στο γραφείο μου.
Αυτό είναι η πραγματικότητα, δεν είναι απειλή».
Η απάντηση από τον Trump ήρθε σήμερα (3/1/2018) τα ξημερώματα μέσω ενός tweet, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έγραφε: «Ο βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι ''το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια''.
Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!».
Σύμφωνα με το Reuters, Trump και Kim έχουν ανταλλάξει αρκετές πολεμικές δηλώσεις τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε όλον τον κόσμο, ενώ ο Trump έχει απορρίψει κατά καιρούς το ενδεχόμενο διπλωματικής λύσης σε μια κρίση στην οποία η Βόρεια Κορέα έχει απειλήσει ότι θα καταστρέψει τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Βορρά και Νότου έκλεισε από τη Βόρεια Κορέα τον Φεβρουάριο του 2016, σε αντίποινα για στο κλείσιμο μιας συνοριακής εργοστασιακής πόλης που λειτουργούσαν και δύο κυβερνήσεις.
Ωστόσο, οι νέες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποστολή αντιπροσωπείας από τη Βόρεια Κορέα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από την πλευρά τους, πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν σκεπτικιστικοί όσον αφορά την πιθανότητα ουσιωδών συζητήσεων, κυρίως εάν δεν οδηγήσουν στην κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Ο Nikki Haley, Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίηση της Βόρεια Κορέας κατά μιας νέας δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναφορές ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να ετοιμάζεται για ακόμα μία εκτόξευση.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Geng Shuang, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ευκαιρία βελτίωσης των δεσμών και να καταβάλουν συγκεκριμένες προσπάθειες για την άμβλυνση της έντασης.
Πάντως, όπως σχολιάζει το Reuters, η Βόρεια Κορέα πολλές φορές έχει απειλήσει ότι θα καταστρέψει τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία και λέει ότι τα όπλα της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης