Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές - Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, σε ισχύ η MiFID II

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές - Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, σε ισχύ η MiFID II
Στις 389,43 μονάδες διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα την ενεργοποίησης της κοινοτικής οδηγίας MiFID ΙΙ για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακή μεταβολή 0,07% στις 7.642 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,45% στις 12.929 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 διαπραγματεύεται στις 5.302 μονάδες με άνοδο 0,26%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει οριακή μεταβολή 0,03% στις 21.851 μονάδες.
Στις 389,43 μονάδες διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 3 Ιανουαρίου 2018 η κοινοτική οδηγία MiFID II, η οποία προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων.
Η νέα έκδοση θα χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά, τις υποδομές και τις αρχές στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
Οι οδηγίες για τις αγορές βασίζονται εκτενώς σε ένα σύνολο κανόνων του 2007, επεκτείνοντας τις απαιτήσεις διαφάνειας πέραν των μετοχών σε ομόλογα, βασικά προϊόντα και παράγωγα.
Στόχος είναι η βελτίωση της προστασίας των επενδυτών, όπως και να εφαρμοστούν τα διδάγματα από την οικονομική κρίση τη διετία 2007-2009, αλλά και η ενίσχυση της εποπτείας εντός ΕΕ.
H αρχική MiFID εισήχθη τον Νοέμβριο του 2007, στην αυγή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και είχε στόχο να βοηθήσει την Ευρώπη να παρέμβει στο χάος των αγορών και να μειώσει το κόστος των συναλλαγών.
Επιχειρούσε επίσης να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο των συμβολαίων OTC.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα ισχυροποιήσουν τον τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι νέοι κανόνες θα προκαλέσουν προβλήματα στους αναλυτές, καθώς θα αναγκάσουν τους fund managers να πληρώσουν τους brokers και τις τράπεζες ξεχωριστά για την έρευνα και τις υπηρεσίες trading.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης