Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από αύριο 3/1/18 σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία MiFID II για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

tags :
Από αύριο 3/1/18 σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία MiFID II για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
Οι οδηγίες για τις αγορές βασίζονται εκτενώς σε ένα σύνολο κανόνων του 2007
Το δεύτερο κομμάτι μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων η οδηγία MiFID II, τίθεται σε ισχύ από αύριο 3 Ιανουαρίου 2018.
Η νέα έκδοση θα χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά, τις υποδομές και τις αρχές στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
Οι οδηγίες για τις αγορές βασίζονται εκτενώς σε ένα σύνολο κανόνων του 2007, επεκτείνοντας τις απαιτήσεις διαφάνειας πέραν των μετοχών σε ομόλογα, βασικά προϊόντα και παράγωγα.
Στόχος είναι η βελτίωση της προστασίας των επενδυτών, όπως και να εφαρμοστούν τα διδάγματα από την οικονομική κρίση τη διετία 2007-2009, αλλά και η ενίσχυση της εποπτείας εντός ΕΕ.

Τα κυριότερα στοιχεία περιλαμβάνουν:

• Νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης στην ευρύτερη αγορά, που θα καθορίζει ποιες τιμές προσφέρονται έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εξασφαλίσουν ότι            παίρνουν την καλύτερη διαπραγμάτευση.
• Ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών πρέπει να αναφέρεται στις ρυθμιστικές αρχές σε πιο τυποποιημένη μορφή.
  Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από τις ρυθμιστικές αρχές για να εντοπίσουν τις παραβιάσεις της αγοράς και οι επενδυτές να επισημάνουν λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές.
• Η συναλλαγή μέσω τηλεφώνου αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε ομόλογα και εξωχρηματιστηριακά παράγωγα για την ενίσχυση της διαφάνειας.
• Η συστηματική αντιστοίχιση των εντολών αγοράς και πώλησης μετοχών μέσα σε μια τράπεζα θα ρυθμίζεται αυστηρότερα.
• Οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας ή οι τελευταίοι γρήγοροι κανόνες συναλλαγών θα ενημερώνονται.
• Η ελεγκτική αρχή των χρεογράφων της ΕΕ η ESMA αποκτά εξουσίες για τον περιορισμό ή την απαγόρευση χρηματοοικονομικών προϊόντων που είναι επιβλαβή.
• Οι τράπεζες και οι σύμβουλοι πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τον τύπο του επενδυτή που είναι κατάλληλος για ένα προϊόν.
• Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να είναι σαφείς στους πελάτες, σχετικά με το ποιος πληρώνει για την έρευνα μετοχών που λαμβάνουν από τις τράπεζες.
• Όρια θέσης ή μεγέθους για το πόσο ένα εμπόρευμα μπορεί να ασκήσει «παράλογη» επιρροή στις τιμές της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης