Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι αγορές θέτουν δοκιμασίες στη Fed, καθώς το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλά 4 μηνών

CNBC: Οι αγορές θέτουν δοκιμασίες στη Fed, καθώς το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλά 4 μηνών
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ινστιτούτου Werthstein, Giles Keating, το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του ευρώ
Το δολάριο συνεχίζει να χωλαίνει και το 2018, υποχωρώντας σήμερα Τρίτη (2/1) σε χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι ενός ενισχυμένου ευρώ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την τάση του 2017, με το αμερικανικό νόμισμα να χάνει σχεδόν το 10% της αξίας του έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση που καταγράφηκε από το 2004.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του Ινστιτούτου Werthstein, Giles Keating, το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, και ειδικότερα έναντι του ευρώ.
«Στις ΗΠΑ, τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων δεν επαρκούν σε μία εποχή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι θα τερματίσει το QE τον Σεπτέμβριο του 2018, μιλώντας μάλιστα ακόμα και για αυξήσεις των επιτοκίων», τόνισε ο Keating.
«Έτσι, η ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο επιθετική, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εμφανίζεται μαζεμένη», αναφέρει ο αναλυτής, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι ως εκ τούτου, «δεν αποτελεί έκπληξη η άνοδος του ευρώ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές θέτουν δοκιμασίες στη νέα διοίκηση της Fed, αναφορικά με το ποιά πολιτική θα ακολουθήσει στο ζήτημα των επιτοκίων, καθως η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αντικαταστήσει τρία από τα σημαντικότερα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της.
«Πραγματικά, οι αγορές είναι σαν να λένε στους νεοφερμένους (της Fed): θα είστε αρκετά σκληροί ή όχι», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Werthstein.
Κατά την τελευταία εβδομάδα του 2017, το ευρώ σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,1%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κοντά στα 1,209 δολ. τα οποία και αποτελούν το υψηλότερα επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.
Σύμφωνα με τον Benoit Coeure, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ σε κινεζικό περιοδικό την περασμένη Κυριακή (31/12), υπάρχει «εύλογη» πιθανότητα το πρόγραμμα QE να λήξει τον Σεπτέμβριο του νέου έτους.
Βάσει των προηγούμενων ενδείξεων, κάτι τέτοιο θα έθετε το χρονοδιάγραμμα αύξηση των επιτοκίων γύρω στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, γεγονός ωστόσο που σύμφωνα με τον Derek Halpenny της MUFG, αμφισβητείται έντονα από τις αγορές.
Εάν όμως η ΕΚΤ εμφανιστεί διαφορετική σε σύγκριση με τις παλαιότερες δηλώσεις, υπάρχει ενδεχόμενο η αγορά θα θεωρήσει ότι η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω το ευρώ.
«Μία μικρή αλλαγή στο μήνυμα της ΕΚΤ θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των επιτοκίων για τη ζώνη του ευρώ μέχρι το τέλος του 2018», υπογραμμίζει ο Halpenny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης