Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε ιστορικά υψηλά ο μεταποιητικός κλάδος τον Δεκέμβριο 2017 - Στις 60,6 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε ιστορικά υψηλά ο μεταποιητικός κλάδος τον Δεκέμβριο 2017 - Στις 60,6 μονάδες ο PMI
Οι αισιοδοξία των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης για το νέο έτος σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Με τον ιδανικότερο τρόπο ολοκλήρωσε το 2017 ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα σημερινά (2/1) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 60,6 μονάδες, έναντι 60,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η σχετική έρευνα της Markit το 1997.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω επέκταση του κλάδου σε σύγκριση με τα ήδη δυναμικά αποτελέσματα του Νοεμβρίου.
Καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση του κλάδου διαδραμάτισε ο τομέας των επενδυτικών αγαθών, τα οποία επίσης βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ενισχυμένος ήταν και ο τομέας των ενδιάμεσων αγαθών, ο οποίος παράμεινε κοντά στα υψηλά επίπεδα του Νοεμβρίου.
Στον αντίποδα, ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών αναπτύχθηκε με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς, με την ανάπτυξη ωστόσο να παραμένει ικανοποιητική και αρκετά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν σε Αυστρία και Γερμανία, με τους δείκτης να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα, στις 64,3 και τις 63,3 μονάδες αντίστοιχα.
Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένος παρέμεινε ο κλάδος σε Γαλλία και Ελλάδα, με τους δείκτες να διαμορφώνονται σε υψηλά 17 και 9,5 ετών αντίστοιχα, και συγκεκριμένα στις 58,8 και τις 53,1 μονάδες αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά την προοπτική των επιχειρήσεων για το νέο έτος, αυτή παρέμεινε στο γενικότερ θετικό κλίμα του 2017, σκαρφαλώνοντας μάλιστα σε ιστορικά υψηλά, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρέμεινε ενισχυμένο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρερη μόνο την Ιταλία και την Ολλανδία.
«Ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης απέκτησε περαιτέρω δυναμική τον Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας το καλύτερο έτος που έχουμε καταγράψει, διαμορφώνοντας παράλληλα το σκηνικό για μία δυναμική αρχή το 2018», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης