Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Κορέα: Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με τη Β. Κορέα ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου

Ν. Κορέα: Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με τη Β. Κορέα ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου
Η Σεούλ αναζητά τη διεξαγωγή διαλόγου με την Πιονγιάνγκ την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018
Πρόσκληση προς τη Βόρεια Κορέα για τη διεξαγωγή διαλόγου πραγματοποίησε σήμερα (2/1) η Νότια Κορέα, μέσω του υπουργού Ενοποίησης της χώρας, Cho Myong-gyon, μία μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνομιλιών.
Συγκεκριμένα, ο νοτιοκορεάτης υπουργός τόνισε ότι η χώρα του επιδιώκει συνάντηση με αξιωματούχους της Πιονγιάνγκ στις 9 Ιανουαρίου στο χωριό Panmunjom, το οποίο βρίσκεται εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ενόψει και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
«Ο Βορράς θα έχει τους δικούς της στόχους ώστε να προσέλθει στις συνομιλίες, εφόσον δεχθεί την πρότασή μας», τόνισε ο Cho ενώπιον δημοσιογράγων, εκφράζοντας παράλληλα την προσμονή του να πραγματοποιηθεί ένας ειλικρινής διάλογος για τα συμφέροντα των δύο πλευρών.
«Λαμβάνοντας υπόψην ότι ο Kim Jong Un αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αναμένουμε από τη χώρα να προετοιμαστεί να συζητήσει για το θέμα αυτό», τόνισε ο νοτιοκορεάτης υπουργός, ο οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι ενδέχεται να τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα, με κυριότερο αυτό των πυρηνικών όπλων.
«Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο, τον τόπο και τη μορφή», υπογράμμισε ο Cho.
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες πραγματοποιηθούν στις 9 Ιανουαρίου, θα είναι ο πρώτος διάλογος υπό αυτή τη μορφή μετά την υπουργική διάσκεψη που είχει πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
Σημειώνεται ότι χθες (1/1) ο Kim Jong Un τόνισε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο» με τη Σεούλ, και ότι οι βορειοκορεάτες είναι πιθανό να αγωνιστούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Πιονγιάνγκ θα συνεχίσει να παραμένει πυρηνική δύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης