Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ιταλός πρόεδρος ζητά ρεαλιστικές προτάσεις από τα κόμματα πριν από τις εκλογές

Ο Ιταλός πρόεδρος ζητά ρεαλιστικές προτάσεις από τα κόμματα πριν από τις εκλογές
Το Κίνημα 5 Αστέρων ανέδειξε την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ιταλίας στην Ευρωζώνη
Ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ιταλίας, ιδίως αυτό της ανεργίας, κάλεσε ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella να υποβάλουν τα πολιτικά κόμματα, πριν από τις εκλογές του Μαρτίου 2018.
Αν και η προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό θεσμικός ρόλος, ο Mattarella έχει την εξουσία να επιλέξει πρωθυπουργούς και να διαλύσει το κοινοβούλιο, το οποίο έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, για να ανοίξει το δρόμο για τις εκλογές στις 4 Μαρτίου.
"Το καθήκον μας είναι να έχουμε τις κατάλληλες προτάσεις - ρεαλιστικές και συγκεκριμένες -, δεδομένης της διάστασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας", δήλωσε ο Mattarella κατά τη διάρκεια παραδοσιακής εκπομπής στο τέλος του 2017, που μεταδόθηκε ζωντανά από την εθνική τηλεόραση.
"Και πάλι πρέπει να υπογραμμίσω ότι οι θέσεις εργασίας παραμένουν το πρωταρχικό και σοβαρότερο κοινωνικό ζήτημα, ειδικά για τους νέους", πρόσθεσε στην ασυνήθιστα σύντομη 10λεπτη δήλωσή του.
Η οικονομία της Ιταλίας, η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε το 2017 με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010, αλλά παραμένει μεταξύ των πιο υποβαθμισμένων στην Ευρώπη.
Η ανεργία παραμένει πάνω από το 11%, ενώ η ανεργία των νέων είναι περίπου στο 35%.
Αν και η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις δεσμεύονται να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα αν κερδίσουν τις εκλογές, με πολιτικές ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες.
Η Ιταλία ήταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το 2011 και η επικείμενες εκλογές θεωρούνται η επόμενη πηγή αστάθειας στο νομισματικό μπλοκ.
Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, υπόσχεται μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κεντροδεξιά Forza Italia (Go Italy!) θέλει να επαναφέρει την λιρέτα για εσωτερική χρήση μαζί με το ευρώ και να εισαγάγει έναν επίπεδο φόρο εισοδήματος.
Το Κίνημα 5 Αστέρων ανέδειξε την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να επαναδιαπραγματευτεί τους αυστηρούς φορολογικούς κανόνες της.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς δεν θα κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μπορεί να αναγκάσει τον Mattarella να παρέμβει, για να προσπαθήσει να αποφύγει ένα πολιτικό αδιέξοδο.
Μια κεντροδεξιά συμμαχία που χτίστηκε γύρω από το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φαίνεται ότι θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά είναι πιθανό να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Forza Italia θα πάρει περίπου το 16% και οι εταίροι του, η δεξιότερη Βόρεια Λίγκα και οι Αδελφοί της Ιταλίας, 14 και 5% αντίστοιχα.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περισσότερο από 27% των ψήφων, ακολουθούμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα με περίπου 24 %.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης