Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρεμλίνο: Οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ η μεγαλύτερη απογοήτευση για το 2017

Κρεμλίνο: Οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ η μεγαλύτερη απογοήτευση για το 2017
"Οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις και η θέση που η Ουάσινγκτον έχει απέναντι στη χώρα μας δεν μπορεί παρά να προκαλεί λύπη", δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017, λέγοντας ότι "εύκολα θα μπορούσε" να θεωρηθεί ως το κορυφαίο αρνητικό γεγονός για το 2017.
Κατηγόρησε την αντι-ρωσική υστερία τηςΟυάσινγκτον γύρω από την έρευνα για την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, λέγοντας ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ελπίζει για βελτίωση των σχέσεων, αλλά «χρειάζονται πάντα δύο».
Πριν από ένα χρόνο, το Κρεμλίνο προσδοκούσε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις με τον Donald Trump, καλώντας να αναθερμανθεί η σχέση που είχε υποστεί γερούς τριγμούς υπό τον την κυβέρνηση του Barack Obama.
Αντίθετα, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έχουν βιώσει τις χειρότερες εντάσεις σε δεκαετίες.
Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τα βήματα για νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που όπως προειδοποίησε ο Peskov αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν "αφόρητους κινδύνους".
Ένας νέος νόμος των ΗΠΑ που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο 2017, καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να καταρτίσει έναν κατάλογο επιχειρηματιών, μεγιστάνων και εταιρειών που θεωρούνται κοντά στο Κρεμλίνο, ως πιθανούς στόχους για περισσότερες κυρώσεις, μετά από εκείνες που επιβλήθηκαν μετά την κρίση στην Ουκρανία και αργότερα, με την αιτιολογία ότι συνδέονται με την υποτιθέμενη παρέμβαση στις εκλογές.
Ο νόμος ζητά επίσης μια έκθεση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της επιβολής περιορισμών στην αγορά ρωσικού κρατικού χρέους, από επενδυτές από τις ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ προσέθεσαν τα ονόματα πολλών εξέχοντων Ρώσων στη λίστα κυρώσεων, ο πρόεδρος Vladimir Putin ενέκρινε ένα σχέδιο για την έκδοση ειδικών ομολόγων, ώστε οι πλούσιοι ρώσοι επενδυτές να ανησυχήσουν για τις κυρώσεις και να φέρουν τα χρήματα τους πίσω στη χώρα.
Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με ένα σχέδιο να στείλουν αμυντικά όπλα, υποστηρίζουν τους «τρομοκράτες» στη Συρία και διακινούν πόλεμο με την σκληρή ρητορική τους για τη Βόρεια Κορέα.
Οι ΗΠΑ εν τω μεταξύ, χρεώνουν τη Μόσχα για εμπλοκή στις δυτικές εκλογές και δεν κάνουν αρκετά για να πείσουντον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, να παραιτηθεί από τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.
Παρά τις εντάσεις, οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Trump και του Putin είναι καλές.
Νωρίτερα αυτό το Δεκέμβριο, ο ρώσος ηγέτης ευχαρίστησε τον αμερικανικό ομόλογό του για πληροφορίες που βοήθησαν στην εξολόθρευση τρομοκρατικής ομάδας στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Trump, από την άλλη, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την υποστήριξη του Putin στις οικονομικές του πολιτικές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης