Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στις δυτικές χώρες θα αυξηθούν το 2018

CNBC: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στις δυτικές χώρες θα αυξηθούν το 2018
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση θα είναι πιο συχνές, ωστόσο θα έχουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας
Το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να έχει καταστραφεί, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι ο ISIS έχει εξαφανιστεί πλήρως, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενδέχεται να αυξηθούν το 2018, καθώς η καταστροφή του προπυργίου της τρομοκτατικής οργάνωσης σε Συρία και Ιράν θα ενισχύσει τη βούλησή του να δράσει στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρώην αξιωματικός στις υπηρεσίες πληροφοριών του βρετανικού στρατού, Lewis-Sage Passant, «το Ισλαμικό Κράτος θα θελήσει να δείξει ότι παραμένει ακόμα εντός της μάχης και οι οπαδοί του παραμένουν πιο φανατικοί από ποτέ», ενώ πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των επιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς η οργάνωση στρέφει την προσοχή της μακριά από τη Μέση Ανατολή».
Παρόμοιο ήταν και το επιχείρημα του εκτελεστικού διευθυντή του think-tank Quilliam, Adam Deen, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες επιθέσεις στη Δύση, καθώς ο ISIS «επικεντρώνεται πλέον περισσότερο στην εκδίκηση και προειδοποίησε για την ψευδή αίσθηση της νίκης που πολλοί εξέφρασαν μετά το θάνατο του Osama Bin Laden».
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Anthony Richards, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, η προπαγάνδα θα συνεχιστεί τόσο μέσω του διαδυκτύου, όσο και μέσω άλλων οδών, παρά την καταστροφής της «πρωτεύουσάς» του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας.
«Οι απειλές στη Δύση θα επιμείνουν μέσω ανθρώπων που εξακολουθούν να εμπνέονται από την προπαγάνδα που έχει διαδώσει ο ISIS», υπογραμμίζει ο Richards, εκτιμώντας ότι αν και μακροπρόθεσμα οι απειλές εναντίον της Ερυώπης θα μειωθούν, «βραχυπρόθεσμα θα δούμε ακόμα περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».
Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν και οι επιθέσεις θα είναι συχνότερες, το ποσοστό θνησιμότητας θα είναι μικρότερο, καθώς οι περισσότερες επιθέσεις θα πραγματοποιούνται με μαχαίρια και οχήματα.
«Η απώλεια των κέντρων συντονισμού και δημιουργίας εσόδων του ISIS σημαίνει ότι δε θα είναι σε θέσεις να πραγματοποιήσουν καλά χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, όπως η επίθεση του Παρισιού», τόνισε ο Sage-Passant, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους «θέλουν να δείξουν ότι βρίσκονται ακόμα εντός της μάχης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης