Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson (Αμερικανός ΥΠΕΞ): Είμαι υπερήφανος για τη διπλωματία των ΗΠΑ

Tillerson (Αμερικανός ΥΠΕΞ): Είμαι υπερήφανος για τη διπλωματία των ΗΠΑ
Παρά τις προκλήσεις, παραμένω αισιόδοξος για τη δύναμη της διπλωματίας
Σε άρθρο του με τίτλο «Είμαι υπερήφανος της διπλωματίας των ΗΠΑ» που δημοσιεύθηκε στους New York Times την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017, ο Rex Tillerson υπεράσπισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του ως υπουργός Εξωτερικών, αποκομίζοντας παράλληλα κέρδη για την εικόνα του πιέζοντας τη Βόρεια Κορέα, πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος και στηρίζοντας την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο Tillerson δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να ενθαρρυνθούν, από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια για παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
Είπε επίσης ότι ένας επανασχεδιασμός του State Department θα επιτρέψει στους διπλωμάτες να «ανθίσουν επαγγελματικά» και να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων.
«Παρά τις προκλήσεις, παραμένω αισιόδοξος για τη δύναμη της διπλωματίας να επιλύει τις συγκρούσεις και να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα», γράφει ο Tillerson.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, είχε μία αρκετά ταραχώδης χρονιά ως κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ.
Συγκρούθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για θέματα από τη Βόρειο Κορέα έως το Κατάρ και αντιμετώπισε κριτική από την ευρύτερη κοινότητα της εξωτερικής πολιτικής, για την αδυναμία εκπλήρωσης των κεντρικών θέσεων στο επιτελείο του.
Ο Trump απέρριψε τις αναφορές νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πρόκειται να αντικαταστήσει τον Tillerson ως "FAKE NEWS", λέγοντας ότι παρά τις διαφωνίες «συνεργαζόμαστε καλά».
Στο άρθρο του ο Tillerson επαινεί ως «πατριώτες και αφοσιωμένους» τους υπάλληλους του State Department οι οποίοι "προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών μας στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας».
Ορισμένα κύρια σημεία στα οποία έκανε αναφορά:

* Βόρεια Κορέα
Ο Tillerson ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν διακόψει το 90% των εξαγωγικών εσόδων της χώρας και ότι η πίεση θα συνεχιστεί μέχρις ότου το καθεστώς του Kim Jong Un δείξει σοβαρά ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά και βαλλιστικά του πυραυλικά προγράμματα.

* Κίνα
Κάλεσε την Κίνα να κάνει ακόμα περισσότερα για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα και είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν την ηγεσία στο Πεκίνο για τις εμπορικές ανισορροπίες, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τις «ανησυχητικές στρατιωτικές δραστηριότητες» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

* Τρομοκρατία
Ο Tillerson δήλωσε ότι η παγκόσμια συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έχει ανακαταλάβει «σχεδόν το σύνολο» της επικράτειας που κατέχει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ και κάλεσε το Πακιστάν να καταπολεμήσει τρομοκρατικές ομάδες που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο έδαφός του και στο Αφγανιστάν.

* Ρωσία
Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν επιφυλακτική στάση για τις εκλογές και θα ασκήσουν πίεση στο καθεστώς του Vladimir Putin μέχρι να υπάρξει ειρηνική επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Ρωσία σε χώρες όπως η Συρία, "όπου διασταυρώνονται αμοιβαία συμφέροντα".

* Ιράν

Ο Tillerson γράφει ότι η πυρηνική συμφωνία «δεν είναι πλέον το επίκεντρο της πολιτικής μας προς το Ιράν».
Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ «αντιμετωπίζουν το σύνολο των ιρανικών απειλών» μέσω της ανασυγκρότησης συμμαχιών στη Μέση Ανατολή, την πυρηνική συμφωνία και την τιμωρία του Ιράν για πιθανή παραβίαση αυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης