Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Διχασμένο εμφανίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Japan για το θέμα των επιτοκίων

Ιαπωνία: Διχασμένο εμφανίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Japan για το θέμα των επιτοκίων
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την τρέχουσα νομισματική πολιτική
Ιδιαίτερα διχασμένο εμφανίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, με ορισμένα μέλη της τράπεζας να ζητούν τη διεξαγωγή συζήτησης αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, ορισμένα μέλη του ΔΣ της BoJ τόνισαν ότι εάν οι προοπτικές για τις τιμές και την οικονομία της χώρας βελτιωθούν κατά το ερχόμενο έτος, η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσο θα είναι αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές στο επίπεδο των επιτοκίων.
Παράλληλα, κάποιοι αξιωματούχοι της τράπεζας αναφέρθηκαν και στις συνέπειες που μπορεί να έχει η τρέχουσα πολιτική στην οικονομία της χώρας, καθώς και στις πιθανές παρενέργειες στην αγορά κεφαλαίων λόγω της αύξησης των τιμών και των κερδών στις μετοχές.
Κατά το 2017, η ανάπτυξη στην Ιαπωνία υπερέβη τις προσδοκίες ορισμένων οικονομολόγων και οι χρηματιστηριακές αγορές της συσπειρώθηκαν λόγω των αυξανόμενων εταιρικών κερδών, προκαλώντας προβληματισμούς αναφορικά με το αν η τράπεζα θα πρέπει ή όχι να μετριάσει την τρέχουσα πολιτική της.
«Η πολτική της BoJ εστιάζεται στα επιτόκια, οπότε είναι φυσικό να αμφισβητείται η αγορά περιουσιακών στοιχείων», τόνισε ο οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Hiroshi Miyazaki.
Ωστόσο, όπως ανέφερε το Reuters, δεν είναι γνωστό ποια μέλη εξέφρασαν αυτούς τους προβληματισμούς, καθώς και το εάν η πλειψηφία του ΔΣ ασπάζεται τις συγκεκριμένες απόψεις.
Όπως κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της τράπεζας, Haruhiko Kuroda, όσο οι τιμές καταναλωτή παραμένουν απομακρυσμένες από τον στόχο του 2% του πληθωρισμού, ο ίδιος δεν επιθυμεί να αυξήσει τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης