Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα πέντε χρηματιστήρια με τα υψηλότερα κέρδη για το 2017 και ένας μεγάλος χαμένος

Τα πέντε χρηματιστήρια με τα υψηλότερα κέρδη για το 2017 και ένας μεγάλος χαμένος
Παγκόσμιος χρηματιστηριακός πρωταθλητής για το 2017 ο δείκτης Merval της Αργεντινής
Οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ εντός του 2017 κάτι το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά με δεδομένο ότι έχουν μείνει μόνο τρεις ημέρες συναλλαγών (27, 28 και 29 Δεκεμβρίου 2017).
Όμως η Wall Street δεν είναι η μόνη που απόλαυσε ένα εξαιρετικό έτος.
Η κεφαλαιοποίηση των διεθνών αγορών έφθασε το 2017 στα 12,4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Dow Jones Indices, με το παραπάνω ποσό να περιλαμβάνει και τα μερίσματα.

ΗΠΑ

Οι επενδυτές πόνταρα στην ισχυρή ανάπτυξη τόσο της οικονομίας όσο και των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς πέραν όλων των άλλων ο Trump υποσχέθηκε και χαλάρωση των εποπτικών κανόνων.
Στήριξη προσέφερε και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Από την αρχή του έτους ο Dow Jones έχει ενισχυθεί 25%, ο S&P 500 κατά 20%, με τον Nasdaq να είναι ο κυρίαρχος, καθώς η άνοδός του έχει φθάσει στο 29%.

Αργεντινή

Ο δείκτης Merval του Χρηματιστηρίου της Αργεντινής έφθασε σε ιστορικό υψηλό στις 26/12, με αποτέλεσμα η άνοδός του από την αρχή του 2017 να φθάνει στο καθ’ όλα εντυπωσιακό 73%.
Η εκλογή του Mauricio Macri στην προεδρία της χώρας στα τέλη του 2015 ήταν το σημείο – στροφή για την οικονομία αλλά και την αγορά της Αργεντινής.
Άλλωστε τα κέρδη του Merval το 2016 έφθασαν στο 45%.

Νιγηρία

Ο βασικός δείκτης All-Share του χρηματιστηρίου της χώρας, μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά από το ιστορικό ρεκόρ του το οποίο είχε επιτύχει το 2008.
Όμως από την αρχή του 2017 έχει εμφανίσει κέρδη της τάξης του 43%.
Η ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού έχει βοηθήσει τόσο την οικονομία της χώρας όσο και την Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προσφέρει στήριξη στην αγορά.



Τουρκία

Μπορεί το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις να έπληξαν σημαντικά την τουρκική οικονομία.
Όμως το 2017 μοιάζει πολύ καλύτερο, τουλάχιστον για το χρηματιστήριο της χώρας, με τον βασικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης να έχει άνοδο 43% από την αρχή του 2017.
Η εφαρμογή έστω και προσωρινών φοροαπαλλαγών και το πρόγραμμα δανείων προς τις τράπεζες «άνοιξε» την αγορά της χώρας, ενώ το ΑΕΠ της εμφάνισε εντυπωσιακή πορεία, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 11,1% το γ’ τρίμηνο 2017.
Στήριξη στις τουρκικές μετοχές προσέφερε και η υποχώρηση της λίρας.

Χονγκ Κονγκ

Ο δείκτης Hang Seng έχει ενισχυθεί 35% από την αρχή του 2017.
Οι λόγοι;
Σε αυτόν είναι εισηγμένη η εταιρεία Tencent, μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι οριακά χαμηλότερη από αυτή του Facebook.
Η θυγατρική της WeChat, εταιρεία ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, έχει περισσότερους από ένα δισ. χρήστες και συναγωνίζεται επί ίσοις όροις μεγάλους αμερικανικούς και όχι μόνο ομίλους.

Ο μεγάλος χαμένος: Κατάρ

Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, πάντα υπάρχει και κάποιος για τον οποίο το 2017 δεν είναι και τόσο ευχάριστο.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο αυτό ισχύει για την αγορά του Κατάρ, με τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της χώρας να έχει υποχωρήσει 19% από την αρχή του 2017.
Αιτία και η κόντρα μεταξύ του Κατάρ και των Σ. Αραβία, Μπαχρέιν και ΗΑΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης