Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Κούρδοι της Συρίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία τους δέχεται στις συνομιλίες στο Σότσι

Οι Κούρδοι της Συρίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία τους δέχεται στις συνομιλίες στο Σότσι
Η Τουρκία αντιτίθεται στη συμμετοχή των Κούρδων στις συνομιλίες
Η Ρωσία έχει υποσχεθεί ότι η αυτόνομη περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, θα εκπροσωπηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα φιλοξενήσει τον επόμενο μήνα, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνήτης της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017.
Η Μόσχα δήλωσε ότι θα συμμετάσχουν 155 εκπρόσωποι της αυτόνομης περιφέρειας, δήλωσε ο Sipan Hemo, διοικητής της YPG, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των επίσημων κουρδικών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Οι κουρδικές ομάδες δεν έχουν συμμετάσχει σε κανέναν γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι στιγμής, παρά τον έλεγχό τους σε πάνω από το ένα τέταρτο των εδαφών της Συρίας.
Η Τουρκία αντιτίθεται στη συμμετοχή τους στις συνομιλίες.
Η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ενώ η Τουρκία είναι εναντίον του.
Ωστόσο, η Άγκυρα χαρακτηρίζει την YPG ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το αγωνιστικό PKK.
Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες 29-30 Ιανουαρίου για τις συνομιλίες στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από ένα γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αποκάλεσε την Τετάρτη τον Assad τρομοκράτη.
Η Συρία απάντησε ότι ο ίδιος ο Erdogan υποστήριξε τρομοκρατικές ομάδες που αγωνίζονται στη Συρία.
Περίπου 40 συριακές ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων των φατριών που συμμετείχαν σε άλλους κύκλους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα αρνηθούν να παρευρεθούν στο συνέδριο του Σότσι.
Η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Assad, καθώς τα πολεμικά αεροπλάνα της τον βοήθησαν να τερματίσει την εξέγερση ενάντια στη διακυβέρνησή του, ενώ οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι η Μόσχα δεν ασκεί πίεση σε αυτόν για να βρει μια πολιτική λύση.
Ο απεσταλμένος της Συρίας, Staffan de Mistura, δήλωσε ότι η επιτυχία του συνεδρίου θα πρέπει να αξιολογηθεί από την ικανότητά του να συνεισφέρει και να υποστηρίξει τις συνομιλίες της Γενεύης, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, για τον τερματισμό του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης