Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρεμλίνο: Κατηγορίες για παρέμβαση των ΗΠΑ στις επικείμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές

Κρεμλίνο: Κατηγορίες για παρέμβαση των ΗΠΑ στις επικείμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές
Παρέμβαση των ΗΠΑ στις ρωσικές εκλογές καταγγέλει το Κρεμλίνο
Για άμεση παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία της Ρωσίας και τις εσωτερικές της υποθέσεις κατηγόρησε τις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, μετά την κριτική του State Department για την απόφαση της Ρωσίας να παρεμποδίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Alexey Navalny από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αντίπαλος του Vladimir Putin.
"Αυτή η δήλωση του State Department, που είμαι βέβαιη ότι θα επαναληφθεί, είναι άμεση παρέμβαση στην εκλογική μας διαδικασία και στις εσωτερικές μας υποθέσεις", έγραψε η Zakharova την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 στο Facebook.
Σε δήλωση στο Business Insider, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τη "συνεχιζόμενη καταστολή των ανεξάρτητων φωνών της ρωσικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης".
"Οι ενέργειες αυτές δείχνουν ότι η ρωσική κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει το δικαίωμα στη Ρωσία για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών", ανέφερε η δήλωση.
"Σε γενικές γραμμές, καλούμε την κυβέρνηση της Ρωσίας να διεξάγει πραγματικές εκλογές διαφανείς, δίκαιες και ελεύθερες, που να εγγυώνται την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Η Zakharova απάντησε άμεσα.
"Και αυτοί οι άνθρωποι εξέφρασαν την οργή τους για την υποτιθέμενη ρωσική" παρέμβαση "στην εκλογική τους διαδικασία για ένα ολόκληρο έτος ;!.
"Το πιο αστείο είναι ότι αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ονόμαζαν τα ρωσικά μέσα Russia Today και Sputnik, ως ξένους πράκτορες που παρενοχλούν τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και που επενδύουν τεράστια χρηματικά ποσά στην αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας", τόνισε.
Έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών για τις εκλογές του 2016, έδειξε ότι Ρώσοι κυβερνητικοί φορείς, με εντολή Putin, χρησιμοποίησαν «εργαλεία κυβερνοχώρου και εκστρατείες ενημέρωσης για να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη» και «υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοκρατική διαδικασία των ΗΠΑ».
Ρώσοι κυβερνητικοί φορείς ανέφεραν ότι "άρχισαν να υποστηρίζουν ανοιχτά την υποψηφιότητα του προέδρου Trump σε μέσα ενημέρωσης που απευθύνονταν σε αγγλόφωνο ακροατήριο" τον Μάρτιο του 2016.
Αυτά τα μέσα ενημέρωσης περιλάμβαναν το Sputnik και το RT, τα οποία χαρακτήρισε η έκθεση ως "την κύρια διεθνή προπαγάνδα του Κρεμλίνου".
Το Sputnik και η αμερικανική θυγατρική Russia Today καταχωρήθηκαν ως ξένοι πράκτορες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Νοέμβριο 2017.
Ο Navalny, δικηγόρος και ακτιβιστής, αντικατέστησε τον Boris Nemtsov ως ηγέτη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας μετά τη δολοφονία του το 2015.
Μια μέρα μετά την υποψηφιότητά του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο 2018, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας (CEC) τον εμπόδισε να επικαλεστεί προηγούμενη καταδίκη για κατάχρηση, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RIA-Novosti.
Ο Navalny γνωρίζει από τον Φεβρουάριο, όταν καταδικάστηκε με πενταετή φυλάκιση για υπεξαίρεση και οι υποστηρικτές του χαρακτηρίστηκαν ως πολιτικά παρακινημένοι, ότι δεν θα του επιτραπεί η συμμετοχή.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφάσισε τον Οκτώβριο ότι η καταδίκη ήταν "αυθαίρετη και προδήλως παράλογη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης