Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Το ΠΑΣΟΚ η επιτομή της κρίσης της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη – Έχει πολιτικό μέλλον;

tags :
Spiegel: Το ΠΑΣΟΚ η επιτομή της κρίσης της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη – Έχει πολιτικό μέλλον;
Η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στο κόμμα, όμως υπάρχει ελπίδα γράφει το γερμανικό περιοδικό
Επιτομή της κρίσης της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη χαρακτηρίζει την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για μια εντυπωσιακή κατάρρευση που έφερε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ από κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο πολιτικό περιθώριο.
Το δημοσίευμα, το οποίο φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, αναφέρεται στην κρίση που περνούν όλα τα κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο μεγάλη και έντονη που γίνεται λόγος για «πασοκοποίηση», όταν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.
«Παντού στην Ευρώπη τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή τα όρια μεταξύ αριστεράς και δεξιάς γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, αλλά και επειδή τα λεγόμενα αντικαθεστωτικά κόμματα ή κόμματα διαμαρτυρίας, απομυζούν τους ψηφοφόρους τους.
Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η κατάρρευση επιταχύνθηκε το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυση του το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στην πολιτική του κυριαρχία τη δεκαετία του ’80, στο «πέρασμα» του υπό τον μεταρρυθμιστή Κ. Σημίτη, στην εκλογική ήττα του 2004 και του 2007 παρά τα ποσοστά κοντά στο 40% και στην ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου.
«Τα σκληρά μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις που απαίτησαν οι δανειστές από την κυβέρνηση Παπανδρέου για τη βοήθεια που πρόσφεραν στην Ελλάδα κόστισαν στο ΠΑΣΟΚ τους βασικούς υποστηρικτές του: τα χαμηλότερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, τα συνδικάτα, τους αγρότες.
Αν και η ΝΔ ήταν εν μέρει συνυπεύθυνη για την κατάσταση, η ευθύνη για την χρεοκοπία αποδόθηκε στους Σοσιαλιστές.
Η αξιοπιστία του ως η μόνη εναλλακτική απέναντι στα δεξιά κόμματα έλαβε τέλος, όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με της ΝΔ.
Στις εκλογές του 2015 το ΠΑΣΟΚ είχε σχεδόν διαλυθεί, μια και έλαβε το 4,68% των ψήφων.
Οι Έλληνες, οι οποίοι όλη αυτήν την περίοδο έλπιζαν να περάσουν την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, είχαν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους στον Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το success story του ΣΥΡΙΖΑ απεικόνισε την παρακμή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκτοτε παλεύει για την πολιτική του επιβίωση» γράφει το Spiegel.
«Η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στο κόμμα.
Ελπίδα όμως υπάρχει.
Από κοινού με πολιτικούς του κόμματος "Το Ποτάμι" και άλλων μικρότερων κεντροαριστερών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό: το "Κίνημα Αλλαγής".
Στις αρχές του 2018 το κόμμα θα κάνει το πρώτο του ιδρυτικό συνέδριο.
Οι ηγέτες θέλουν να επαναφέρουν στην χώρα κεντροαριστερές πολιτικές, επενδύοντας στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει επομένως πολιτικά μέλλον το ΠΑΣΟΚ ή ό,τι απέμεινε από αυτό;
Θα το δείξουν οι εκλογές το 2019.
Για το ΠΑΣΟΚ ένα διψήφιο ποσοστό θα αποτελούσε επιτυχία.
Ελάχιστοι ωστόσο πιστεύουν ότι οι Σοσιαλιστές θα ξαναζήσουν τις λαμπρές στιγμής του παρελθόντος» επισημαίνει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης