Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Apple έχει επιστρέψει στους μετόχους… 234 δισ. δολάρια από το 2012

Η Apple έχει επιστρέψει στους μετόχους… 234 δισ. δολάρια από το 2012
Τα 173 δισ. δολάρια αφορούν την επαναγορά ιδίων μετοχών της Apple
Όταν η Apple ανακοίνωσε το τριετές πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου το 2012, η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών θα αποτελέσουν προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια.
Η διοίκηση σχεδίαζε να επιστρέψει 45 δισ. δολάρια.
Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή στο μεγαλύτερο πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου στην ιστορία.
Αφού αυξανόταν το εύρος του προγράμματος επιστροφής κεφαλαίου από τότε που ξεκίνησε το 2012, τα συνολικό ποσό που δόθηκε στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2017 ανήλθαν στο απίστευτο ποσό 234 δισ. δολαρίων.
Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου το 2012, τα κεφάλαια που επέστρεψε κάθε χρόνο έχουν κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό στην επαναγορά ιδίων μετοχών.
Από τα 234 δισ. δολάρια που επιστράφηκαν στους μετόχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 61 δισ. δολάρια πήγαν σε μερίσματα, και 173 δισ. δολάρια πήγαν σε επαναγορά ιδίων μετοχών.
Με άλλα λόγια, περίπου το 74% του προγράμματος επιστροφής κεφαλαίου της Apple αφορούσε την επαναγορά μετοχών.
Η επαναγορά ιδίων μετοχών έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή της Apple.
Από την ανακοίνωση του προγράμματος επιστροφής κεφαλαίου της Apple, το καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών αυξήθηκε κατά 25%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή των 12 μηνών αυξήθηκαν κατά 57%.
Αυτό οφείλεται στη μείωση περίπου κατά 22% των εκκρεμών μετοχών κατά την περίοδο αυτή.
Ενώ το συνολικό επιτρεπόμενο ποσό και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του προγράμματος επιστροφής κεφαλαίου της Apple έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2012, η ετήσια ποσότητα μετρητών που επέστρεψε στους μετόχους έφτασε στο μέγιστο ποσό το 2014.
Κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2014 η Apple επέστρεψε πάνω από 57 δισ. δολάρια στους μετόχους και στην επαναγορά ιδίων μετοχών.
Το οικονομικό έτος 2017, η Apple επέστρεψε σχεδόν 48 δισ. δολάρια.
Σε γενικές γραμμές, η απόφαση της Apple να επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο σε επαναγορά μετοχών αντί για μερίσματα με το πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου της, μοιάζει με μια έξυπνη απόφαση εκ των υστέρων.
Με τις μετοχές να ανεβαίνουν πρόσφατα στα νέα υψηλά, 50% τους τελευταίους 12 μήνες και 132% τα τελευταία πέντε χρόνια, ο μεγαλύτερος όγκος της επαναγοράς της Apple, πραγματοποιήθηκε όταν η μετοχή υποτιμήθηκε σημαντικά.
Το 2014 το ποσό έφτασε στα 45 δισ. δολάρια - πολύ υψηλότερο από την επαναγορά σε οποιοδήποτε άλλο έτος.
Για λόγους σύγκρισης, η Apple διέθεσε 33 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2017 σε επαναγορά ιδίων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης