Τελευταία Νέα
Διεθνή

University of Cambridge: Το bitcoin θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη οικονομική κρίση

University of Cambridge: Το bitcoin θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη οικονομική κρίση
Αν και τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν κίνδυνο επί του παρόντος, εάν «εισχωρήσουν» περισσότερο στο επενδυτικό κοινό θα μπορούσαν να είναι αποσταθεροποιητικά
Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη οικονομική κρίση εάν γίνουν ένας συστημικός κίνδυνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε Garrick Hileman από το University of Cambridge.
Ένα αυξανόμενο εύρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκφράζει έντονο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το etherium.
Αλλά σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση, θα μπορούσε να γίνουν «συστηματικά σημαντικά» μέχρι να δημιουργηθεί «συστημικός κίνδυνος», σύμφωνα με τον Hileman.
Όπως δήλωσε στο Business Insider, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ή ιδρύματα που έχουν κρυπτονομίσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, μπορώ να φανταστώ σενάρια -αν και δεν το προβλέπω αυτό- όπου θα γίνουν συστηματικά σημαντικά».
Η αξία του bitctoin έχει εκτοξευθεί φέτος, αυξανόμενη κατά 1.000% έναντι του δολαρίου.
Αυτό έχει προκαλέσει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον και ανησυχία σε επενδυτές και οικονομικά στελέχη.
Οι αρχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύουν να γίνουν πιο αυστηροί όσον αφορά το bitcoin καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση οικονομικών εγκλημάτων και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Hileman, σε περίπτωση που υπάρξει ένα άλλο κραχ, είναι πιθανό ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση έναντι των παραδοσιακών τραπεζών σε σχέση με το 2008 και τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επενδυτές.
Αλλά, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εισέρχονται στον κλάδο, τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη κρίση.
Ενδεικτικό της αλλαγής, δήλωσε ο Hileman, είναι ότι «βλέπουμε να εισέρχονται περισσότερα hedge funds στο χώρο» και προκύπτουν νέες επενδύσεις όπως η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης