Τελευταία Νέα
Διεθνή

Puigdemont: Το Ισπανικό κράτος νικήθηκε - Ο Rajoy και οι σύμμαχοι του έχασαν

Puigdemont: Το Ισπανικό κράτος νικήθηκε - Ο Rajoy και οι σύμμαχοι του έχασαν
Είναι ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είπε ο Puigdemont, όμως η επόμενη ημέρα είναι αρκετά περίπλοκη
Για αποτέλεσμα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς έκανε λόγο ο εξόριστος Καταλανός ηγέτης C. Puigdemont αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές στην Καταλονία, όπου τα αυτονομιστικά κόμματα κατάφεραν να διατηρήσουν την πλειοψηφία που ήδη διέθεταν στο τοπικό Κοινοβούλιο.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι προφανές πως αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα στην κυβέρνηση Rajoy, ενώ εξίσου προφανές είναι πως διατηρεί σε αβεβαιότητα την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία.
Στις δηλώσεις του ο Puigdemont υποστήριξε ότι ο Rajoy «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε» τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί «ράπισμα» για τον Rajoy.
«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε.
Ο Rajoy και οι σύμμαχοι του έχασαν» υπογράμμισε ο Puigdemont.
Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015.
«Ο Puigdemont πρόεδρος, πρόεδρος!», ξέσπασαν οι υποστηρικτές του Καταλανού ηγέτη.
Όμως τα πράγματα λόγω και του εκλογικού συστήματος της Καταλονίας είναι πολύ πιο περίπλοκα για την επόμενη ημέρα, δεδομένου ότι οι αυτονομιστές μπορεί να διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αλλά δεν πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Το 47,6% των Καταλανών ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, όμως το 52% αυτά που τάσσονται εναντίον της απόσχισης.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκαν οι Ciudadanos, ο ιοποίοι τάσσονται κατά της απόσχισης από την Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης