Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Κορέα: Οι στρατιωτικές ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση ειρηνικών Ολυμπιακών Αγώνων

Ν. Κορέα: Οι στρατιωτικές ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση ειρηνικών Ολυμπιακών Αγώνων
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in επιδιώκει να κατευνάσει τις σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο
Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση στις στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ είχε σκοπό να εξασφαλίσει την ασφάλεια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 και όχι να τερματίσει την κρίση με τη Βόρεια Κορέα.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in επιδιώκει να κατευνάσει τις σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο.
Η Κίνα, η οποία φιλοξένησε χρόνια επαναληπτικών συνομιλιών έξι μερών για να προσπαθήσει να τερματίσει τη στάση της Βόρειας Κορέας, απαγόρευσε τις ομαδικές εκδρομές προς τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας και επιτέθηκε στη Σεούλ για τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς σε αλιείς από την Κίνα.
Την Τρίτη, ο Moon, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι είχε προτείνει να αναβληθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ γιαμετά τους Αγώνες, μια κίνηση που είπε ότι είχε σχεδιαστεί για να καθησυχάσει τους αθλητές και τους θεατές.
"Αυτό περιορίζει τις προσπάθειές μας να φιλοξενήσουμε ειρηνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες", δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης.
"Μιλάμε μόνο για τις ασκήσεις που υποτίθεται ότι θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων".
Η Βόρεια Κορέα βλέπει τις τακτικές κοινές ασκήσεις ως προετοιμασία για πόλεμο, ενώ η Κίνα εξακολουθεί να είναι θυμωμένη για την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ, γνωστό ως THAAD, από τη Νότια Κορέα, του οποίου το ισχυρό ραντάρ του φοβάται ότι μπορεί να δει αρκετά μέσα στην επικράτειά της.
Η προτεινόμενη καθυστέρηση στις ασκήσεις συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Σεούλ και του κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Η Κίνα και η Ρωσία πρότειναν μια ρύθμιση, βάσει της οποίας η Βόρεια Κορέα θα σταματούσε τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων με αντάλλαγμα την παύση των ασκήσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, δήλωσε την Τρίτη στην Οτάβα ότι δεν γνώριζε τα σχέδια για "αλλαγή των μακρόχρονων και τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων".
Η Βόρεια Κορέα έχει εντείνει τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών με πρωτοφανή ρυθμό φέτος και κάθε νέα πρόκληση από το Βορρά θα έχει "αναπόφευκτα αντίκτυπο" στις ασκήσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης