Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (ΕΕ): Λογική η προθεσμία της 31/12/2020 για τη μεταβατική περίοδο του Brexit

Barnier (ΕΕ): Λογική η προθεσμία της 31/12/2020 για τη μεταβατική περίοδο του Brexit
Η μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία δεν θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020, δήλωσε ο Michel Barnier
Οποιαδήποτε προσωρινή μεταβατική περίοδος για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ δεν θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020, δήλωσε σήμερα (20/12/2017) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, καθώς παρουσίασε σχέδια για το πώς θα χειριστούν οι Βρυξέλλες την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.
Ο Barnier δήλωσε ότι η προθεσμία είναι «λογική» καθώς αποτρέπει τις επιπλοκές που θα προέκυπταν εάν η Βρετανία συνεχίσει να καλύπτεται αποτελεσματικά από όλους τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της ΕΕ όταν ξεκινήσει να ισχύει ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός του μπλοκ, το 2021.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των «κατευθυντηρίων γραμμών» για τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, ο Barnier υπογράμμισε επίσης ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να έχει μια μετάβαση «a la carte».
Οποιαδήποτε ρύθμιση θα απαιτούσε από τη Βρετανία «να συνεχίσει να υποστηρίζει» όλες τις υποχρεώσεις που έχει ως μέλος της ΕΕ, ανέφερε.
Σε αντάλλαγμα, θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
Ο Barnier παρουσίασε τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, οι οποίες περιλαμβάνουν την «ακεραιότητα» της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, την εφαρμογή όλων των πολιτικών της ΕΕ, τη διατήρηση του ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη μη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
«Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο», υπογράμμισε ο Barnier, σημειώνοντας ότι αυτή η φάση θα εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 μία συμφωνία για την «εύτακτη» αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του άρθρου 50, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υπαναχώρησης σε κανένα από τα ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως αυτά που αφορούσαν την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.
Κληθείς να σχολιάσει εάν θα δοθεί η δυνατότητα στη Βρετανία να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος «πολιτικού διαλόγου», καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι «αμοιβαίου συμφέροντος» η συνεργασία των δύο πλευρών, χωρίς όμως να συμμετέχουν εκπρόσωποι της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γίνεται τώρα.
«Θα είναι ρεαλιστική η προσέγγισή μας, αλλά θα λάβουμε υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε μόνο του να αποχωρήσει από τα θεσμικά όργανα», τόνισε.
Ως προς τη μέλλουσα εταιρική σχέση, ο Barnier τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει νέες κατευθυντήριες γραμμές τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες για τη σύνταξη μίας «πολιτικής δήλωσης» που θα προσδιορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και θα συνοδεύει την τελική συμφωνία αποχώρησης.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι όπως και η συμφωνία αποχώρησης, η «πολιτική δήλωση» για τη μέλλουσα εταιρική σχέση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό Κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης