Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECFR: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία, η περιοχή θα παραμείνει διχασμένη

ECFR: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία, η περιοχή θα παραμείνει διχασμένη
Στην Καταλονία έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, καθώς αύριο (21/12/2017) ανοίγουν οι κάλπες 
Μεγάλο τεστ για τους πολιτικούς και τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας θα αποτελέσουν οι εκλογές της Καταλονίας που πραγματοποιούνται αύριο (21/12/2017).
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μάχη μεταξύ των κομμάτων που είναι υπέρ της απόσχισης και εκείνων που είναι κατά, είναι σκληρή και η διαφορά πάρα πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.
«Είναι κρίσιμο να δούμε ποιος θα έχει την πλειοψηφία και φαίνεται να σαν μην έχει κανείς την απαιτούμενη πλειοψηφία» δήλωσε στο CNBC ο Borja Lasheras από το European Council on Foreign Relations (ECFR).
«Έχεις μια πολύ διχασμένη κοινωνία στην Καταλονία με εξαιρετικά ανταγωνιστικές ρητορικές και η Καταλονία θα παραμείνει βαθιά διχασμένη (όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα)» επεσήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα, είπε ότι οι εκλογές του 2015 ήταν πολύ πιο ξεκάθαρες από πλευράς πολιτικής ρητορικής και των πολιτικών αλλά αυτός ο κατακερματισμός έχει κάνει την κατάσταση ασαφή.
«Στις εκλογές του 2015, οι αποσχιστές είχαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά όχι τη λαϊκή πλειοψηφία.
Τώρα, έχεις τον Puigdemont στο Βέλγιο, έχεις τον Junqueras (αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης) στην φυλακή» επεσήμανε.
Πάντως, σύμφωνα με τον Lasheras είναι πιθανό η ισπανική κυβέρνηση να εφαρμόσει κάποιο είδος συνταγματικής μεταρρύθμισης για να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ των αποσχιστών στην Καταλονία, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί μεσοπρόθεσμα και δεν θα ήταν πανάκεια για την περιοχή όπου υπάρχει ισχυρό αίσθημα υπέρ της ανεξαρτησίας αλλά και υπέρ της ενότητας.
«Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy είναι πολύ πρόθυμη στο να κάνει κάποιος συμβιβασμούς σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων (όσον αφορά τους καταλανικούς φόρους που πηγαίνουν στη Μαδρίτη) αλλά αρνούνται τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Το βλέπω να συμβαίνει μεσοπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα.
Φοβάμαι ότι η Καταλονία θα παραμείνει κατακερματισμένη» είπε ο Lasheras.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης