Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντός των επομένων ημερών θα αρχίσουν οι συναλλαγές παραγώγων συμβολαίων του πετρελαίου σε γουάν

Εντός των επομένων ημερών θα αρχίσουν οι συναλλαγές παραγώγων συμβολαίων του πετρελαίου σε γουάν
Μια ακόμη ενέργεια στα κινεζικά σχέδια για τη δημιουργία του λεγόμενου petroyuan
Πολλοί Κινέζοι επενδυτές προσδοκούν με ανυπομονησία την έναρξη συναλλαγών των παραγώγων συμβολαίων του πετρελαίου σε γουάν, στο διεθνές χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αρχίσει η διαπραγμάτευση πριν τα Χριστούγεννα, όταν οι δυτικές αγορές θα είναι είτε κλειστές είτε πιο ήρεμες από ό, τι συνήθως.
Παρόλο που οι κινέζοι επενδυτές μπορούν να περιμένουν να διαθέσουν γουάν σε άλλες συμβάσεις εμπορευμάτων, οι διεθνείς επενδυτές μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμοι, διότι δεν είναι σαφές πόση ελευθερία θα επέτρεπε η Κίνα σε αυτό το εμπόριο.
Οι διεθνείς traders ενδέχεται να χρειαστεί να υποστούν την κινεζική παρέμβαση στις αγορές ή τους άκαμπτους ελέγχους κεφαλαίου, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Τον Ιούλιο, το Shanghai International Energy Exchange, το INE, ολοκλήρωσε μια δοκιμή τεσσάρων σταδίων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου που εκφράζονται σε γουάν και δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την εισαγωγή των εν λόγω συμβολαίων και ότι θα προσπαθήσει να ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η έναρξη της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σε γουάν θα είναι μια ακόμη ενέργεια στα κινεζικά σχέδια για τη δημιουργία του λεγόμενου petroyuan (αντίστοιχο των Petrodollars), αναφέρει ο Adam Levinson, ο επικεφαλής ανάλυσης της Graticule Asset Management Asia (GAMA).
Αν και το πετρογουάν, δεν αναμένεται να αντικαταστήσει αμέσως το πετροδόλαρο, αποτελεί ένδειξη ότι οι Κινέζοι θέλουν το γουάν τους να διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο, ξεκινώντας από το πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης