Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Οι οικονομικές συναλλαγές θα διεξάγονται με τους νέους κανόνες της MiFID II

tags :
ΕΕ: Οι οικονομικές συναλλαγές θα διεξάγονται με τους νέους κανόνες της MiFID II
Η MiFID II έχει ήδη καθυστερήσει να εφαρμοστεί κατά ένα έτος
Οι επιχειρήσεις επενδύσεων και οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν το κράτος προέλευσής τους δεν έχει εγγράψει τους νέους κανόνες της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία, έως την ημερομηνία έναρξης τον Ιανουάριο του 2018, όπως δήλωσε η ελεγκτική αρχή της ΕΕ.
Περίπου 19 κράτη μέλη της ΕΕ δεν είχαν ακόμη εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες "MiFID II" στην εθνική τους νομοθεσία τους έως τον Οκτώβριο 2017.
Αυτό δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι πλατφόρμες συναλλαγών και οι επιχειρήσεις επενδύσεων από τις χώρες αυτές, θα μπορούν να λειτουργήσουν σε πανευρωπαϊκή βάση από τον Ιανουάριο 2018.
"Η άδεια που χορηγείται βάσει της MiFID I θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 3 Ιανουαρίου 2018", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) σε νέα οδηγία τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.
Η MiFID II έχει ήδη καθυστερήσει να εφαρμοστεί κατά ένα έτος, με σκοπό να δώσει στους ρυθμιστικούς φορείς και τις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.
Ωστόσο, η ESMA δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε μια χώρα της ΕΕ που έχει εφαρμόσει τη MiFID II, δεν θα πρέπει να δέχονται νέα αιτήματα να λειτουργούν εκεί από επιχειρήσεις των οποίων η χώρα καταγωγής δεν έχει εφαρμόσει τους νέους κανόνες.
"Κατά την άποψη της ESMA, δικαιολογείται αυστηρότερη προσέγγιση σε αυτή την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι μια επιχείρηση δεν προσφέρει ήδη τις σχετικές υπηρεσίες στο κράτος μέλος υποδοχής", δήλωσε η αρχή.
Ομοίως, μία χώρα της ΕΕ που δεν έχει εφαρμόσει τη MiFID II δεν μπορεί να εμποδίσει μία επιχείρηση να ασκεί τις δραστηριότητές της, εάν το κράτος καταγωγής της συμμορφώνεται πλήρως με τους νέους κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης