Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Η επόμενη φάση των συνομιλιών για το Brexit θα δοκιμάσει την ενότητα της ΕΕ

tags :
Tusk: Η επόμενη φάση των συνομιλιών για το Brexit θα δοκιμάσει την ενότητα της ΕΕ
Ο πρόεδρος των ηγετών της ΕΕ χαρακτήρισε τις συνομιλίες για το Brexit ως ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα των Βρυξελλών
Ως μία «πραγματική δοκιμασία για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε την επόμενη φάση των συνομιλιών για το Brexit ο πρόεδρος των ηγετών της ΕΕ, Donald Tusk, λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου στη σύνοδο κορυφής.
Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον δημιοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Tusk ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά καθήκοντα που η ΕΕ καλείται να αναλάβει, χαρακτηρίζοντας το Brexit ένα από τα δυσκολότερα εξ' αυτών.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πραγματική δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ θα είναι η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Brexit», υπογράμμισε ο Tusk, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «μόνο η ενότητα θα μασ βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα πιο δύσκολα καθήκοντα».
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφανθούν πως έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» ως προς τα δικαιώματα των πολιτών, τον «λογαριασμό» του Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
Ωστόσο, όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο Tusk, «η δυσκολότερη πρόκληση εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά μας, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ένας χωρισμός είναι δύσκολος, αλλά ένας χωρισμός και μία οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι ακόμα δυσκολότερα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι δαπανήθηκε πολύς χρόνος για τη διαπραγμάτευση του πλαισίου αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο αποτελούσε ένα σχετικά ευκολότερο κομμάτι.
«Αφιερώθηκε τόσο πολύς χρόνος στο ευκολότερο καθήκον και τώρα έχουμε de facto λιγότερο από έναν χρόνο συνομιλιών πριν αποχωρήσει η Βρετανία τον Μάρτιο του 2019», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Tusk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης