Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η βαθιά πολιτική κρίση στη Γερμανία δεν θα επηρεάσει το ευρώ

CNBC: Η βαθιά πολιτική κρίση στη Γερμανία δεν θα επηρεάσει το ευρώ
Ο αρθρογράφος του CNBC αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης 
Χαμηλός είναι ο πήχης των προσδοκιών για τη σημερινή (14/12/2017) συνεδρίαση της ΕΚΤ καθώς δεν υπάρχουν εξελίξεις που μπορούσαν να εγγυηθούν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το CNBC, η ευρωζώνη παρουσιάζει πληθωρισμό μεταξύ 0,9% και 1,2%, ενώ η ανεργία σε περισσότερες από τις μισές χώρες της νομισματικής ένωσης έχει «κολλήσει» στο εύρος του 9,4% (Γαλλία) και 20,6% (Ελλάδα), με περισσότερους από 115 εκατ. ανθρώπους (23,4% του πληθυσμού) σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Εκτός αυτού, η νομισματική πολιτική πρέπει να αντισταθμίσει τη περιοριστική μεροληψία της δημοσιονομικής πολιτικής, επειδή η ευρωζώνη αγωνίζεται να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της (89,1% του ΑΕΠ) και οι περισσότερες χώρες μέλη απέχουν πολύ από τις επίσημες δεσμεύσεις για την εξισορρόπηση των οικονομικών του δημόσιου τομέα.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι μια κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να περιορίζει την προσφορά χρήματος υπό συνθήκες υπερβάλλουσας ζήτησης για το νόμισμά της.
Πάντως, όσον αφορά το ευρώ, ο αρθρογράφος του CNBC, επισημαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την πολιτική αναταραχή στη Γερμανία.
Η γερμανική νομισματική πολιτική είναι στα χέρια της ΕΚΤ και τα μέτρα του Βερολίνου θα παγώσουν έως ότου υπάρξει ένας αποτελεσματικός κυβερνητικός συνασπισμός με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Κατά την άποψη μου, ο συνασπισμός μεταξύ του CDU και του SPD υπό την ηγεσία της Merkel είναι ένα μακρινό πλάνο.
Εάν η Merkel αποχωρήσει, ο δρόμος αναμένεται να ανοίξει για μια κυβέρνηση CDU-SPD.
Αλλιώς, νέες εκλογές θα είναι αναπόφευκτες, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό ως προς τα κόμματα που θα κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης