Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Ενέκρινε την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin από την easyJet

Κομισιόν: Ενέκρινε την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin από την easyJet
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη απόκτηση από την easyJet δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε άνευ όρων, βάσει του κοινοτικού κανονισμού, την προτεινόμενη απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin από την easyJet, 
καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Μετά από πολυετείς οικονομικές δυσκολίες, η Air Berlin, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας τον Αύγουστο του 2017, με αποτέλεσμα την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.
Τις επόμενες εβδομάδες, η Air Berlin ανάστειλε τις δραστηριότητές της και αποχώτησε από την αγορά.
Η easyJet πρότεινε να αποκτήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που κατείχε η Air Berlin στο πλαίσιο των μεταφορών επιβατών της στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων slots στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου και σε ορισμένα αεροδρόμια προορισμού.
Τα slots είναι η άδεια να προσγειωθούν και να απογειωθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα σε ένα αεροδρόμιο.
Η έρευνα της Επιτροπής
Η Επιτροπή εξέτασε τον αντίκτυπο της προτεινόμενης συναλλαγής, εξετάζοντας ειδικότερα κατά πόσον το χαρτοφυλάκιο των slots που θα αποκτήσει η easyJet στο Tegel και στα αεροδρόμια προορισμού, θα επιτρέψει στην easyJet να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της από την αγορά αεροπορικών ταξιδιών επιβατών προς και από το Βερολίνο.
Πράγματι, ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων σε αεροδρόμια με συμφόρηση, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους φραγμούς εισόδου, για τις αεροπορικές εταιρείες που επιθυμούν να λειτουργήσουν προς και από αυτά τα αεροδρόμια, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους ναύλους για τους επιβάτες.
Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι, η αύξηση του χαρτοφυλακίου της easyJet στα αεροδρόμια με συμφόρηση και ιδίως στο Βερολίνο ήταν απίθανο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους επιβάτες και η easyJet θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από μεγάλους μεταφορείς όπως η Lufthansa και η Ryanair σε δρομολόγια από και προς το Βερολίνο.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη απόκτηση συμμετοχής δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού σε καμία από τις σχετικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης