Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Απίθανη μια πλήρης εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας έως το Brexit

Barnier: Απίθανη μια πλήρης εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας έως το Brexit
Απίθανη χαρακτήρισε ο M. Barnier μια πλήρη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας έως το Brexit
Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί μια πλήρης εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας μέχρι την στιγμή της αποχώρησης της χώρας από το μπλοκ, τον Μάρτιο του 2019, προειδοποίησε σήμερα (12/12/2017) ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Michel Barnier.
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα μπορούσε να είναι έτοιμη για υπογραφή λίγο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Barnier επανέλαβε την επίσημη γραμμή της ΕΕ ότι μόνο μια «πολιτική δήλωση» που θα περιγράφει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα είναι έτοιμη κατά τη στιγμή της απόσυρσης της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνθήκη του Brexit θα έρθει παράλληλα με μια δήλωση για το εμπόριο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ενημέρωση των υπουργών της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή (14-15/12), ο Barnier δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών θα διαρκέσει περισσότερο.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit τόνισε επίσης ότι η Βρετανία δεν πρέπει να οπισθοχωρήσει στη συμφωνία που την περασμένη εβδομάδα, εάν θέλει να διαπραγματευτεί τη μελλοντική σχέση.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα προσχέδιο νωρίς το νέο έτος σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, στοιχεία της οποίας συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή (08/12).
Ο Barnier δήλωσε ότι η συμφωνία της Παρασκευής ήταν ένα «σημαντικό βήμα», ωστόσο υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Brexit.
Όπως τόνισε, η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε παρακώλυση από το Ηνωμένο Βασίλειο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να σέβεται τις πολιτικές συμφωνίες.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η συμφωνία για το Brexit πρέπει να είναι ακριβής, δεσμευτική, ενώ ανέφερε ότι η Βρετανία πρέπει να διευκρινίσει τι θέλει για το εμπόριο.
Σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, ο Barnier δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης