Τελευταία Νέα
Διεθνή

Netanyahu: Οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν τον Trump στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Netanyahu: Οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν τον Trump στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ
Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, θα συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ
Την εκτίμηση πως οι Ευρωπαίοι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ διατύπωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες (για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια) για να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.
«Η κίνηση του Trump καθιστά την ειρήνη πιθανή διότι η αναγνώριση της πραγματικότητας είναι η ουσία της ειρήνης, η βάση της ειρήνης.
Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα.
Ονομάζεται Ιερουσαλήμ» υποστήριξε ο Netanyahu κατά την υποδοχή του από την F. Mogherini.
«Πιστεύω ότι, αν και δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν, αυτό θα συμβεί στο μέλλον.
Πιστεύω ότι όλες, ή οι περισσότερες, ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα συνεργαστούν ενεργά μαζί μας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη» υπογράμμισε ο Netanyahu, ο οποίος αναφέρθηκε και στη στενή σχέση του Ισραήλ με την ΕΕ.
Όπως είπε η συνεργασία ΕΕ – Ισραήλ σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών έχει βοηθήσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων, περιλαμβανομένων στην Ευρώπη, ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
Από την πλευρά της η Mogherini καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ευρώπης».
«Ως εταίροι και φίλοι του Ισραήλ πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση στην ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση» είπε η Mogherini, τονίζοντας ότι οι χώρες της Ένωσης εξακολουθούν να σέβονται τις διεθνείς αποφάσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ.
Πάντως, οι βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν τέλος μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Donald Trump.
Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις 4 Παλαιστίνιοι ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματισμοί, ενώ χθες νεαρός Παλαιστίνιος μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας σε συνοριακό πέρασμα.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες τα επεισόδια στα παλαιστινιακά εδάφη μειώνονται σε ένταση, αν και αυξάνονται οι προειδοποιήσεις του Αραβικού κόσμου προς τη Δύση για τις επιπλοκές που θα έχει η κίνηση Trump στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης