Διεθνή

Le Monde: Γάλλοι υπουργοί προτείνουν τη θέσπιση πανευρωπαϊκού φόρου για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης

Le Monde: Γάλλοι υπουργοί προτείνουν τη θέσπιση πανευρωπαϊκού φόρου για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης
Η Γαλλία δεσμεύεται να δίνει 5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για τη μάχη κόντρα στην κλιματική αλλαγή
Στις δύο μέρες της συνόδου του Παρισιού για το κλίμα τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Philippe πρότειναν έναν ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για να χρηματοδοτηθεί η μάχη κόντρα στην υπερθέρμανση, όπως γράφει η Le Monde.
Oι τέσσερις υπουργοί που πρότειναν τον συγκεκριμένο φόρο για να στηριχθεί η δράση για το κλίμα ήταν ο Bruno Le Maire (Οικονομίας), ο Nicolas Hulot (Οικολογικής Μετάβασης), ο Jean Yves Le Drian (Εξωτερικών) και ο Frederique Vidal (Έρευνας).
"Θέλουμε να κινητοποιηθούμε για να γίνει αυτός ο φόρος πανευρωπαϊκός και να συμμετέχουν όλοι σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης" πρόσθεσαν οι τέσσερις υπουργοί, υπενθυμίζοντας την υπόσχεση των χωρών του Βορρά να συνεισφέρουν 100 εκ. δολ. (85 εκ. ευρώ) ετησίως μέχρι το 2020 για το κλίμα και προς όφελος και των χωρών του Νότου.
Η θέσπιση ενός τέτοιου φόρου έχει συζητηθεί εδώ και χρόνια μεταξύ 10 χωρών της ΕΕ, αλλά το πρότζεκτ είναι αυτή τη στιγμή στο μηδέν.
Ο Emmanuel Macron ανακίνησε το θέμα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 και αυτή τη φορά οι τέσσερις υπουργοί είπαν ότι θέλουν να επιταχύνουν τις ενέργειές τους προκειμένου να εξαλειφθεί η χρήση άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Η Σύνοδος για τον Πλανήτη που θα γίνει και πάλι την Τρίτη 12/12 στη γαλλική πρωτεύουσα δύο χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Macron ανακοίνωσε αυτή τη Σύνοδο, αμέσως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Οι τέσσερις υπουργοί πιστεύουν ότι αυτός ο φόρος θα δείξει τη βούληση που υπάρχει για να γίνει το Παρίσι πρωτεύουσα του κλίματος, της έρευνας και της οικολογικής χρηματοδότησης και επαναλαμβάνουν τη δέσμευση της Γαλλίας να δίνει 5 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2020, συμπεριλαμβανομένου 1 δισ. ευρώ μίνιμουμ για την προσαρμογή.
"Δεν έχουμε επιλογή, για να είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας στη μάχη για την κλιματική αλλαγή πρέπει να αλλάξουμε εκ βαθέων εμείς πρώτα από όλα.
Αυτή είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κάνουμε την οικονομία μας ανανεώσιμη, εγκαταλείποντας τον άνθρακα και αναπτύσσοντας βιώσιμες τεχνολογίες στις μεταφορές" κατέληξαν οι τέσσερις υπουργοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης