Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Reuters: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους διαδηλωτές
Πάνω από 80 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Άλλοι 25 τραυματίες από βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα την Παρασκευή 8/12, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν μετά την απόφαση του Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να λέει ότι η Oυάσινγκτον δεν μπορεί να είναι πλέον μεσολαβητής της ειρήνης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πολλές ακόμα χιλιάδες διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους και την οργή τους για τον Trump που ανέτρεψε μία πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ.
Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα της Γάζας, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν την "Ημέρα της Οργής" και ένας ακόμα υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κυλούσαν λάστιχα στα οποία είχαν βάλει φωτιά και πετούσαν πέτρες στους στρατιώτες.
"Κατά τη διάρκεια των ταραχών ο στρατός πυροβόλησε τους δύο υποκινητές, που ήταν και αυτοί που σκοτώθηκαν" ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Πάνω από 80 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά και πλαστικές σφαίρες, ενώ δεκάδες άλλοι υποφέρουν από την εισπνοή δακρυγόνων.
Μετά το τέλος της προσευχής την Παρασκευή 8/12, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, τραγουδώντας "η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, είναι η πρωτεύουσά μας, δεν θέλουμε άδεια λόγια, θέλουμε πέτρες και καλάσνικοφ".
Στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες κατά των Ισραηλινών στρατών, που απάντησαν με ρίψεις χημικών.
Στη Γάζα, η Χαμάς που ελέγχει την περιοχή, απηύθυνε κάλεσμα για μία νέα εξέγερση, όπως είχε γίνει το 1987-1993 και το 2000-2005 με την ιντιφάντα.
Τότε είχαν σκοτωθεί χιλιάδες Παλαιστίνιοι και πάνω από 1.000 Ισραηλινοί.
"Όποιος μεταφέρει την πρεσβεία του στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, θα γίνει στόχος των παλαιστινιακών φατριών" δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, ενώ διαδηλωτές έκαιγαν στη λωρίδα της Γάζας αφίσες του Trump.
"Θα καλέσουμε σε ιντιφάντα μέχρι την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ" δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι διαδηλώσεις κόπασαν, καθώς έπεφτε η νύχτα.
Άρχισαν, ωστόσο, να ηχούν σειρήνες συναγερμού και το Ισραήλ υποστήριξε ότι αναχαίτισε τουλάχιστον έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα.
Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Al Aqsa Martyr's Brigade, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του Trump.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος πύραυλος έπληξε την πόλη Sderot και η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε για αντίποινα στόχους στη Γάζα, τραυματίζοντας 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους και έξι παιδιά.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι βομβάρδισε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μία αποθήκη, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι χτυπήθηκε ένα κτίριο κοντά στο στρατόπεδο εκπαίδευσης.
Στον ΟΗΕ, η απεσταλμένη των ΗΠΑ Nikki Haley υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ακόμα αξιοπιστία ως διαμεσολαβητής, κάτι που δεν αποδέχτηκε, όμως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas.
H Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Σουηδία κάλεσαν τις ΗΠΑ να φέρουν λεπτομερή πρόταση για έναν συμβιβασμό Παλαιστινίων - Ισραηλινών.
Η απόφαση του Trump προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο, όπου η πλειοψηφία θεωρεί κατεχόμενη ζώνη την Ιερουσαλήμ από το 1967 που την προσάρτησε με πόλεμο το Ισραήλ.
Για δεκαετίες οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν αναγνώριζαν  την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, λέγοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει μετά από διαπραγματεύσεις Ισραηλινών - Παλαιστίνιων και δεν είχαν και πρεσβείες εκεί.
Ο Trump υποστηρίζει ότι απλά έκανε αυτό που είχαν υποσχεθεί, αλλά δεν υλοποίησαν και ο Clinton με τον Obama.
Στη Ραμάλα, την έδρα της παλαιστινιακής αρχής, υποστήρξαν ότι η απόφαση του Trump στέφεται κατά του Ισλάμ, αλλά και των Χριστιανών ταυτόχρονα.
Στο Ιράν έκαψαν αφίσες και φωτογραφίες του Trump και του Netanyahu, φωνάζοντας "θάνατος στον διάβολο", ενώ στο Κάιρο της Αιγύπτου το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν "η Ιερουσαλήμ ήταν αραβική, Trump είσαι τρελός, αλλά οι Άραβες είναι παντού".
Ο δε τοπικός ιμάμης αρνήθηκε πρόσκληση να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Mike Pence.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ιορδανία, την Τυνησία, τη Σομαλία, την Υεμένη, τη Σομαλία και την Ινδονησία, αλλά και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.
Η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Yves Le Drian, έκανε λόγο για απομόνωση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης