Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Βρετανία έχει 48 ώρες να επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit

tags :
Guardian: Η Βρετανία έχει 48 ώρες να επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα μέχρι την Παρασκευή (8/12)
Ο Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, δήλωσε στα κράτη μέλη της Ένωσης ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει μόλις 48 ώρες για να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο επόμενο στάδιο, διαφορετικά κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να συμβεί.
Σύμφωνα με τον Barnier, η βρετανική πλευρά πρόσφερε μία πιθανή λύση η οποία θα μπορούσε να ικανοποιήσει τόσο το Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, όσο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας για το θέμα των συνόρων, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Μία ακόμα συνάντηση των 27 μελών της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής (8/12), εφόσον η κυβέρνηση της Βρετανίας συμφωνήσει με το Ιρλανδικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα των συνόρων.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς μία συμφωνία για την αποφυγή ενός «σκληρού» συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, με την Theresa May να επιστρέφει με νέες προτάσεις για το σχετικό ζήτημα.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε μία κοινή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την Παρασκευή, τα κράτη μέλη ενημέρωσαν τον Barnier ότι δε θα έχουν χρόνο να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους και να εξετάσουν τη συμφωνία μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι ηγέτες θα κρίνουν και πάλι ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος σε ότι αγορά τα αρχικά ζητήματα των δικαιωμάτων των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και τα σύνορα της Ιρλανδίας, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα εμπορικά ζητήματα.
Η αποτυχία της προόδου των συνομιλιών μετά τον Δεκέμβριο θα σήμαινε ότι οι όροι για τη μεταβατική περίοδο του Brexit θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι οι βασικές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβουν άμεσες αποφάσεις σχετικά με τη θέση τους και τις επενδύσεις στη χώρα.
Είναι πιθανό οι ηγέτες να αποφασίσουν μία έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο για να συμφωνήσουν στο να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να συζητήσουν τους όρους της μεταβατικής περιόδου.
Ωστόσο, όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει η βρετανική κυβέρνηση ώστε να παρέχει ασφάλεια για τις εμπορικές συναλλαγές μετά τον Μάρτιο του 2019, τόσο περισσότερο οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν αποφάσεις που θα κοστίζουν στη βρετανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης