Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση το 2019, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια

tags :
CNBC: Η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση το 2019, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια
Τα υψηλότερα επιτόκια της Federal Reserve κατά τα επόμενα χρόνια θα προκαλέσουν συρρίκνωση της κατανάλωσης και των επιχειρηματικών επενδύσεων
Η συνεχής άνοδος των παγκόσμιων μετοχών σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει πολλούς οικονομικούς αναλυτές να προβλέψουν την αναπόφευκτη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας στο εγγύς μέλλον.
«Πιστεύουμε ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, αλλά αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος του κύκλου, θα υπάρξει ύφεση το 2019», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Economist Intelligence Unit, Robin Bew, στο CNBC.
Οι κεντρικές τράπεζες σταδιακά συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους, αυξάνοντας τα επιτόκιά τους, και εγκατελείποντας τους περιορισμούς που είχαν εφαρμόσει μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Οι πιο «επιθετικές» στάσεις από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες των επενδυτών, με την πρώτη να συρρικνώνει τον ισολογισμό της και τη δεύτερη να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον Bew, καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται, «σταδιακά μειώνεται η πλενοζάσουσα παραγωγική ικανότητα» και η μεγαλύτερη χαλαρότητα στην οικονομία.
«Ήδη σκεφτόμαστε πότε τα πράγματα θα πάνε στραβά για την αμερικανική οικονομία», ήταν το σχόλιο του Bew, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί το 2019.
Η ρευστότητα που παρέχεται από τις κεντρικές τράπεζες είναι το «βασικό κομμάτι που πρέπει να καταλάβουμε, για να βεβαιωθούμε ότι αντιλαμβανόμαστε πώς αντιδρά η αγορά», υποστήριξε η Sonja Laud, επικεφαλής μετοχών στην Fidelity International, η οποία προσθέτει ότι «εάν αφαιρέσουμε την πλεονάζουσα ρευστότητα, θα υπάρξουν ορισμένα εμπόδια στην αγορά που δε θα επιτρέπουν ένα τόσο ελεύθερο εμπόριο όσο πιστεύουμε».
Η παρατεταμένη περίοδος αισιοδοξίας των επενδυτών κατά τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην άνοδο των τιμών στις μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ, με τους χαρακτηρισμούς όπως «φουσκωμένες» και «υπερβολικές» να χρησιμοποιούνται καθημερινά για να περιγράψουν τις αποτιμίσεις των χρηματιστηριακών αγορών, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση της αγοράς, ή ακόμα και σε πλήρη ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης