Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία «σφυροκοπεί» την Υεμένη - Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τη δολοφονία του Saleh

Η Σαουδική Αραβία «σφυροκοπεί» την Υεμένη - Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τη δολοφονία του Saleh
Πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές κατά της Υεμένης
Τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη εντείνει ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, καθώς το κίνημα των ανταρτών Χούτι εδραιώνει την εξουσία του στην πρωτεύουσα Σανάα, μετά τη δολοφονία του πρώην σύμμαχου και πρώην προέρδου της χώραςAli Abdullah Saleh.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στα πλήγματα, μετά τη δέσμευση του γιου του Saleh να ηγηθεί της εκστρατείας εναντίον των Χούτι.
Η παρέμβαση του ρώην επικεφαλής της Δημοκρατικής Φρουράς που κάποτε θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του πατέρα του, προσφέρει στον κίνημα κατά των Χούτι μια νέα ηγετική προσωπικότητα, σημειώνει το Reuters.
Ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο αντιπαρατίθενται οι Χούτι, με τη στήριξη του Ιράν, που ελέγχουν τη Σανάα, εναντίον του συνασπισμού υπό το Ριάντ που στηρίζει την κυβέρνηση του Αμπντ Abdrabbuh Mansur Hadi ο οποίος ελέγχει τη νότια Υεμένη, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Saleh βοήθησε τους Χούτι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και η απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα να αλλάξει πλευρά και να τους εγκαταλείψει ήταν η πιο δραματική αλλαγή που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια.
Όμως αμέσως οι σιίτες αντάρτες κατέπνιξαν την εξέγερση υπέρ του Saleh στην πρωτεύουσα και τον σκότωσαν.
Πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, βομβαρδίζοντας θέσεις των Χούτι μέσα στη Σανάα και άλλες επαρχίες του βορρά.
Το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah που πρόσκειται στους Χούτι μετέδωσε ότι ο συνασπισμός βομβάρδισε το σπίτι του Saleh και άλλα σπίτια μελών της οικογένειάς του.
Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι μεγάλες εκρήξεις ακούγονταν από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Το al Masirah επεσήμανε ότι αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν στις επαρχίες Τάιζ, Χάζα, Μίντι και Σάαντα.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που μαίνεται στην Υεμένη μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει και ο λιμός απειλεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 234 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών Χούτι και υποστηρικτών της κυβέρνησης που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, στον απόηχο της δολοφονίας του πρώην προέδρου της χώρας, Ali Abdullah Saleh.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των υποστηρικτών του Saleh, ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα της χώρας και εν συνεχεία επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, με τις εντάσεις σήμερα να έχουν αμβλυνθεί σημαντικά.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα, Adnan Hazam, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της χώρας.
«Η Υεμένη δε μπορεί να αντέξει περισσότερα βάσανα», υπογράμμισε ο εκρπόσωπος του Ερυθρύ Σταυρού στην Υεμένη.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες (4/12) οι αντάρτες Χούτι δολοφόνησαν τον Saleh, ενώ βρισκόταν καθ'οδόν για την πόλη Μααρίμπ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».
Μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Σαναά προκειμένου να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και οι τραυματίες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές αποστολές στην Υεμένη, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε "πεδίο μάχης" και ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης