Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πέντε θέματα του Brexit που απασχολούν τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και η... στερλίνα

FT: Πέντε θέματα του Brexit που απασχολούν τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και η... στερλίνα
FT: Πέντε θέματα του Brexit που απασχολούν τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και η... στερλίνα
Οι διακυμάνσεις της στερλίνας μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα - όταν οι προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit αναζωπυρώθηκαν και στην συνέχεια υποχώρησαν δίνουν κάποια στοιχεία για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές ενόσο οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών είναι σε εξέλιξη αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Η στερλίνα διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 1,35 δολάρια τη Δευτέρα (4/12) όταν οι αγορές εκτιμούσαν ότι οι διαπραγματεύσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May βρόισκοντα σε καλό δρόμο.
Ωστόσο η είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει ώθησαν σε απώλειες τη στερλίνα που υποχώρησε στα 1,34 δολάρια.
Η "πολεμική" ρητορική από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, ώθησε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν όσον αφορά τις ελπίδες τιους για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και τώρα αναρωτιούνται εάν ο Westminster θέλει να εκτροχιάσει την οποιαδήποτε συμφωνία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις αγορές;

1. Η δράση επηρεάζει περισσότερο τους επενδυτές από τα λόγια

 H αβεβαιότητα του Brexit ταλανίζει τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και τους επενδυτές.
Τρώτους μήνες μετά το δημοψήφισμα, η τιμή της στερλίνας παρουσίαζε διακυμάνσεις λόγω σχολίων ακόμα και από υφυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και αξιωματούχους της ΕΕ, έως ότου η αγορά βαρέθηκε να προσπαθεί να ερμηνεύσει τις επιπτώσεις σε κάθε δήλωση αξιωματούχου για το Brexit.
Ενώ οι εκλογές επηρλεασαν τη στερλίνα αυτή την άνοιξη, η επιθετικη στρατηγική (αύξηση των επιτοκίων) της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας τήταν η βασική κινητήρια δύναμη για τη στερλίνα μετά το καλοκαίρι, ωθώντας την τιμή της στα 1,36 δολάρια το Σεπτέμβριο του 2017.



2. Η στερλίνα πρέπει να παραμείνει απαλλαγμένη από τις συνομιλίες για το Brexit

Μια "προς το παρόν συμφωνία" Βρετανίας και ΕΕ θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο για διαπραγματεύσεις στο θέμα του εμπορίου και μαι εξασφάλιση για εταιριες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ανησυχούν για το ρίσκο της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χώρίς συμφωνία.
Ο Richard Benson της Millennium Global τόνίζει ότι "είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο για το θέμα των επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο".
Η επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη θα μείωνε την απειλή μείωσης των επενδύσεων και της πιθανότητας να μετατοπιστούν θέσεις εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σε χώρες της ΕΕ.
Μια μεταβατική συμφωνία ανοίγει την επόμενη φάση των συνομιλιών καθώς και τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για το 2018 λέει ο κ. Benson.

3. Που θα κινηθεί η στερλίνα

Οι αναλυτές προβλέπου έντονο ράλι όσο και μια μεγάλη πτώση για την στερλίνα, ανάλογα με το αποτέλεσμα των τελευταίων συνομιλιών.
Με ένα επιτυχημένο πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων το ρίσκο θα μειωθεί και αυτό επιτρέπει στους αναλυτές να επικεντρωθούν στο ερώτημα: πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ράλι της στερλίνας;
"Υποψιάζομαι ότι έλλειψη εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, μπορούμε να πούμε ότι οι 90 μονάδες βάσης θα αποδειχθούν η ανώτερη ζώνη για την ισοτιμία ευρώ-στερλίνα και τα 1,3 δολάρια η κατώτατη ζώνη για την ισοτιμία της στερλίνα έναντι του δολαρίου", λέει ο Simon Derrick της BNY Mellon.

4. Σύνεφα πολιτικής αναταραχής πάνω από τη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει μακρύ δρόμο για να ταξιδέψει, ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ βαδίσουν προς την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.
Oι εμπορικές συνομιλίες θα είναι βασανιστικά λεπτομερείς, ενώ το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας με το DUP απεικονίζει την εύθραυστη φύση της κυβέρνησης της T. Maya και παρέχει άφθονους λόγους για τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί.
«Ακόμα και αν δοθεί το πράσινο φως για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι περίπλοκη», λέει ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής της ερευνητικής στρατηγικής της UniCredit.
Η εσωτερική πολιτική δυναμική της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

5. Τα επιτόκια θα επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη

Αν το η Brexit παραμείνει στο παρασκήνιο οι επενδυτές, είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην νομισματική πολιτική.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας έχοντας αυξήσει τα επιτόκια, παραμένει ασαφές εάν αυτό ήταν μια κίνηση εφάπαξ ή η αρχή ενός κύκλου περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Μια σειρά οικονομικών δεδομένων που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα θα παράσχει περαιτέρω στοιχεία.
Οποιαδήποτε σημάδια ανάπτυξης, θα αύξαν την πιθανότητα περαιτέρω δράσης από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανατίμηση του δημόσιου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης