Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mogherini (ΕΕ): Θα υπάρξουν σοβαρές επιτπώσεις εάν η πρεσβεία των ΗΠΑ μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ

Mogherini (ΕΕ): Θα υπάρξουν σοβαρές επιτπώσεις εάν η πρεσβεία των ΗΠΑ μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει κοινή πρωτεύουσα δύο κρατών
Σαφέστατη προειδοποίηση απέναντι στις ΗΠΑ έστειλε σήμερα (5/12) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω δηλώσεων της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, Federica Mogherini, η οποία τόνισε ότι εάν ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αποφασίσει να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μέσω της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας εκεί, αυτό θα μπορύσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της διπλωματικής ομοσπονδίας της ΕΕ, τόνισε ότι «από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαφής για τις συνέπεις που μπορεί να υπάρξουν απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση ή μονομερής δράση, η οποία θα επηρεάσει την κατάσταση της Ιερουσαλήμ», ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε αρκετές περιοχές του κόσμου.
«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και στην αποφυγή κάθε δράσης που θα υπονόμευε τις προσπάθειες αυτές», υπογράμμισε η Mogherini.
Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση της ΕΕ ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει κοινή πρωτεύουσα δύο κρατών, με τις Βρυξέλλες να έχουν ταχθεί κατά το παρελθόν εναντίον οποιαδήποτε κίνησης που θα έθετε σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι o Trump δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του απόφαση σχετικά με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, μέσω της οποίας θα αναγωνριστεί ουσιαστικά η πόλη ως πρωτεύουσα της χώρας.
Τόσο οι ισραηλινοί όσο και οι παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά τους, με τα παρελθοντικά ειρηνευτικά σχέδια να έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια, αναφορικά με τον διαχωρισμό της κυριαρχίας και των ιερών τοποθεσιών.
Μέσω ανακοίνωσής της, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις δύο πλευρές προκειμένου να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης